Turn solar pentru 120.000 de gospodării

solar-concentrated-solar-power-plant-cgi

Turnul Așalim din Israel pare a fi un vestitor al noii ere energetice. Acesta va furniza energie pentru zeci de mii de gospodării și se bazează pe o combinație de panouri solare. Exemplul vine din Germania.

În mijlocul aridului deșert din Israel se află în prezent cel mai înalt turn solar din lume. El arată ca un far eșuat și încorporează speranțele țării pentru obținerea de energie regenerabilă. La sfârșitul anului viitor turnul Așalim, numit după localitatea din zonă, va fi dat în folosință. Cu o înalțime de 240 de metri acesta este de patru ori mai înalt decât instalația pilot din Jülich, Rheinland, unde această nouă tehnologie este testată deja de șapte ani.

Ashalim B, Israel

Cu aspectul său strălucitor din oțel inoxidabil, structura dreptunghiulară se poate zări și din Egipt, care este la 30 de kilometri depărtare. În jurul bazei sale se vor răspândi 55.000 de oglinzi pe o suprafață de 300 de hectare, ceea ce corespunde unei suprafețe egale cu 430 de terenuri de fotbal.

Aceste oglinzi reglabile reflectă razele soarelui în mod concentrat către un “cazan” din vârful turnului. Acolo apa este încălzită la 600 de grade Celsius pentru a produce abur, care pune în mișcare o turbină de dimensiuni mari de la baza turnului. Astfel, pe viitor Așalim va putea produce 121 de megawați pe oră, ceea ce corespunde unui consum mediu pentru 120.000 de gospodării. Prin intermediul acestei instalații se vor reduce emisiile anuale de gaze cu efect de seră cu 110.000 de tone.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Solarturm-soll-120-000-Haushalte-versorgen-article17978451.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 49 = 59