Ucraina dorea ca astăzi să atragă un împrumut de 2 miliarde de dolari. Dar nu se va întâmpla. Pentru că nici Rusia nu va mai acorda bani în fața unei asemenea incertitudini.
Fără criza economică, criza politică din Ucraina ar fi fost și ea de neconceput. Situația dezastruoasă din punct de vedere economic a fost posibilă datorită faptului că președintele Viktor Ianukovici a sărit peste reforme structurale importante. Când carul economic s-a împotmolit în noroi, Ianukovici acuza problemele iminente de adaptare ale companiilor ucrainiene, în noiembrie 2013, când țara trebuia să intre într-un acord de liber schimb și asociere cu UE. El a refuzat atunci să semneze și și-a întors fața către Moscova în schimbul promisiunilor acordate de ruși pentru livrarea de gaze ieftine și împrumuturi mai ieftine din partea lor.
Fără o redresare economică țara nu va putea să se stabilizeze. Chiar dacă acum s-a ajuns la un prim acord cu opoziția. Nu mai există un mod simplu de a realiza acest lucru. Chiar dacă Ianukovici nu mai e la putere, elanul reformelor nu va fi trezit instantaneu. Schimbarea de la conducerea țării va accentua prăbușirea stabilității economice interne. Iar aceasta va fi chiar paralizată, dacă conflictele violente vor continua. Chiar dacă există un nou președinte, schimbările ar putea fi atât de profunde, încât și noul executiv poate fi pus în pericol.
În anii imediat următori după criza financiară din anul 2008, economia Ucrainei creștea cu 4%-5% pe an, dar din 2012 și până în prezent, acesta stagnează. Iar imaginea economică din țara vecină este cel puțin ciudată. Inflația este aproape inexistentă, dar dobânzile la credite sunt de două cifre. În același timp, producția industrială este în scădere, iar industria construcțiilor este la pământ. Toate acestea în timp ce comerțul este în floare în anumite regiuni.
http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/folgen-der-staatskrise-der-ukraine-geht-das-geld-aus