Ucraina naționalizează cea mai mare bancă a țării

2c1cdb6b374d14e1c43ac0c9ac344a18

O treime din economiile ucrainienilor sunt administrate de PrivatBank, cea mai mare instituție financiară din Ucraina. Dar cu toate acestea, banca deține și credite neperformante. Guvernul de la Kiev urmează recomandările FMI și preia conducerea băncii.

Guvernul ucrainian a naționalizat cea mai mare bancă a țării. Existența băncii și depozitele clienților sunt asigurate în continuare prin naționalizarea sa în proporție de 100%, anunță guvernul. Potrivit rapoartelor, banca este afectată de un munte de credite neperformante, care îi amenință acum existența.

PrivatBank administrează peste o treime din toate depozitele de economii din Ucraina, iar prăbușirea acesteia ar avea urmări neprevizibile pentru întreaga țară. Decizia guvernului de naționalizare este în concordanță cu cerințele Fondului Monetar Internațional (FMI), care are nevoie de un proiect general de restructurare a sistemului financiar ucrainian.

Fostul proprietar al PrivatBank a fost miliardarul Igor Kolomoyskyi, care este acum urmărit pentru suspiciuni de corupție. Banca centrală ucrainiană i-a cerut lui Kolomoyskyi să recapitalizeze banca cu câteva miliarde de dolari. El nu a respectat însă această cerință.

Rapoartele din presa ucrainiană arată că banca a ajuns în această situație critică datorită creditelor neperformante acordate chiar în interior. Ar fi fost acordate astfel credite de valoare mare unor companii care erau controlate tot de Kolomoyskyi, iar rambursarea lor nu a fost luată niciodată în serios. Cursul acțiunilor băncii a scăzut după publicarea acestor acuzații cu 50%.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Ukraine-verstaatlicht-groesste-Bank-des-Landes-article19359446.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

72 − 65 =