Ucraina nu glumeste, cere despagubiri Rusiei de 350 mld $ in timp ce soldatii rusi fug din armata

razboi-ucraina1

Ucraina cere Rusiei despăgubiri pentru “agresiune” în valoare de 350 de miliarde de dolari. Rusia are de plătit Ucrainei despăgubiri în valoare de 350 de miliarde de dolari, potrivit Kievului, care acuză Moscova de agresiune şi invadarea teritoriului ucrainean, ceea ce ruşii resping, relatează The Moscow Times în ediţia electronică de luni.

“La un moment dat Rusia va plăti”, a declarat adjunctul ministrului ucrainean pentru Dezvoltarea Economiei Aleksandr Borovik pentru postul Kanal 5.

“Este necesar să calculăm, este necesar să fim pregătiţi să facem lobby oricând putem, şi să spunem «uitaţi, asta trebuie să plătiţi»”, a subliniat el. Oficialul ucrainean a precizat că suma a fost calculată în baza precedentului invaziei Kuwaitului de către Saddam Hussein, în 1991.

“S-au cerut 350 de miliarde de dolari după ce Irakul a atacat Kuwaitul. Apoi au decis că datorau 320 de miliarde de dolari. Având în vedere cât a durat acea agresiune şi de când durează agresiunea Rusiei împotriva noastră, acestea sunt comparabile”, a apreciat Borovik.

Consiliul de Securitate al ONU a impus Irakului să plătească despăgubiri pentru pagubele pe care le-a creat prin invadarea Kuwaitului. Comisia ONU pentru Compensaţii a fost creată să gestioneze această problemă. Organismul a primit peste 2,5 milioane de solicitări, însumând peste 350 de miliarde de dolari, însă Comisia a aprobat plata a aproximativ 52 de miliarde de dolari, prin deduceri din veniturile petroliere ale Irakului.

Separat, Kievul reclamă Rusiei despăgubiri în legătură cu un contract pentru gaze naturale între cele două ţări. Guvernul Iaţeniuk denunţă contractul ca “inechitabil”, afirmând că a produs Ucrainei pagube în valoare de 16 miliarde de dolari din cauza disproporţiei dintre preţurile prea mari şi tarifele de tranzit prea mici.

Contractul a fost semnat de către fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko, fostă şefă a lui Iaţeniuk în cadrul partidului Patria. Timoşenko a fost judecată şi condamnată la închisoare, în mandatul lui Viktor Ianukovici, pentru că şi-a depăşit autoritatea semnând contractul. Ianukovici a fost înlăturat în urma unor proteste violente care au adus la putere opoziţia prooccidentală.

Economia ucraineană a fost extrem de dur afectată în urma protestelor violente şi conflictului cu separatiştii proruşi din estul ţării.

Kievul, guverne occidentale şi NATO acuză Moscova că alimentează războiul din regiunea Donbas prin susţinerea insurgenţilor cu armament şi oameni, acuzaţii pe care ruşii le resping.

Parlamentul ucrainean a adoptat o declaraţie prin care denunţă Rusia ca “stat agresor”. În prezent, deputaţii ucraineni analizează cel puţin două proiecte de lege prin care negarea “agresiunii ruseşti” urmează să devină o infracţiune de natură penală care să fie pedepsită cu închisoarea, potrivit ziarului rus.

Si toate acestea in timp ce militari ruşi părăsesc armata din cauza conflictului din Ucraina. Militari ruşi părăsesc armata din cauza conflictului din Ucraina, afirmă activişti în domeniul drepturilor omului şi unii dintre aceşti militari, ale căror declaraţii pun la îndoială poziţia Kremlinului, potrivit căruia nu au fost trimise trupe în ţara vecină, relatează Reuters în pagina online.

Însă, potrivit agenţiei, probe ale faptului că ruşi luptă în Ucraina – echipament rusesc în estul ţării, mărturii ale familiilor unor militari şi unor ucraineni care susţin că au fost capturaţi de forţe aeropurtate ruse – sunt “abundente”. De asemenea, asociaţi ai lui Boris Nemţov, un critic al Kremlinului asasinat în februarie, urmează să publice în curând un raport prin care, afirmă ei, vor aduce noi dovezi despre prezenţa militarilor ruşi în Ucraina.

Cinci militari care au părăsit armata, dintre care doi spun că au preferat ca mai degrabă să facă acest lucru decât să lupte în Ucraina, şi-au povestit experienţele pentru Reuters, în acest material în exclusivitate.

Unul dintre ei, originar din Moscova, a declarat că a fost trimis anul trecut la exerciţii în sudul Rusiei, dar a ajuns în Ucraina, cu un convoi de vehicule blindate. “După ce am trecut frontiera, un locotenent-colonel ne-a spus că putem fi trimişi la închisoare dacă nu îndeplinim ordinele. Unii militari au refuzat să stea acolo”, a declarat bărbatul, care a făcut parte dintr-o unitate de elită din cadrul Diviziei de tancuri Kantemirovskaia. Reuters precizează că acesta şi-a spus numele, dar a solicitat protecţia anonimatului, temându-se de represalii.

Fostul tanchist afirmă că a cunoscut doi militari care au refuzat să rămână acolo. “Au fost duşi undeva. Locotenent-colonelul a spus că au fost deschise anchete penale împotriva lor, dar, în realitate – noi i-am sunat după aceea – erau acasă. Tocmai demisionaseră”, spune el.

Preşedintele rus Vladimir Putin a dezminţit în mai multe rânduri că Moscova a trimis forţe să-i ajute pe rebelii din estul Ucrainei, unde confruntările armate continuă să facă victime, în pofida armistiţiului din februarie. Un purtător de cuvânt al lui Putin a luat în derâdere asemenea acuzaţii din partea NATO, unor guverne occidentale şi Kievului. Oficialii ruşi susţin că eventuali militari care luptă în Ucraina sunt “voluntari” şi-i ajută pe rebeli pentru că aşa doresc.

Foştii militari ruşi care au stat de vorbă cu Reuters, dar şi activiştii din domeniul drepturilor omului, declară că asupra militarilor cărora le era teamă că puteau fi trimişi în Ucraina s-au exercitat presiuni să meargă acolo.

Fostul tanchist originar din Moscova subliniază că el nu s-a fi dus voluntar în Ucraina. “Pentru ce? Nu este războiul nostru. Dacă trupele ar fi fost în mod oficial acolo, ar fi fost altă poveste”, a declarat el.

El afirmă că a fost trimis să lupte în Ucraina vara trecută şi a revenit în Rusia în septembrie, când au avut loc primele negocieri de pace. Echipajul din care a făcut parte a operat un tanc de tip T-72B3 modernizat, a precizat el. “(Când am ajuns înapoi în Rusia) am fost aliniaţi şi ni s-a spus că fiecare va primi o indemnizaţie zilnică, prime pentru lupte şi medalii”, a spus el, adăugând că militarii nu au primit primele la care se aşteptau. “Am decis să plecăm. Am fost 14”, spune el.

Numele a nouă militari care au părăsit Divizia Kantemirovskaia sunt meţionate într-un schimb de scrisori între Viktor Miskoveţ, şeful Departamentului pentru resurse umane din cadrul Districtului Militar de Vest, şi Valentina Melnikova, conducătoarea Alianţei Comitetelor Mamelor Soldaţilor, o asociaţie cu sediul la Moscova.

În aceste scrisori, la care Reuters precizează că a avut acces, activişti în domeniul drepturilor omului i-au cerut lui Miskoveţ să aprobe demisiile militarilor, dar oficialii au refuzat, a declarat unul dintre militarii respectivi pentru Reuters. Scrisorile nu menţionează Rusia. Militarii au părăsit armata pe 12 decembrie, potrivit unei scrisori semnate de Miskoveţ, scrie Reuters, care precizează că nici el şi nici adjunctul său nu au răspuns apelurilor telefonice ale agenţiei.

Trei militari din listă, contactaţi de Reuters, au confirmat că au părăsit armata recent, dar au refuzat să discute despre Ucraina. Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a refuzat să comenteze despre părăsirea armatei de către tanchişti sau trimiterea unităţii din care au făcut parte în Ucraina.

În Rusia, toţi bărbaţii cu vârsta între 18 şi 27 de ani sunt obligaţi să efectueze 12 luni de serviciu militar, iar prin lege ei nu pot fi trimişi în străinătate. Însă, potrivit unor activişti în domeniul drepturilor omului, oficiali militari le promit stimulente financiare pentru a semna contracte ca militari profesionişti, iar ulterior exercită presiuni asupra lor să se ducă în Ucraina.

Liderul asociaţiei “Cetăţean. Armată. Drepturi”, Serghei Krivenko, membru al unei comisii pentru drepturile omului create de Kremlin, declară că unii comandanţi militari încearcă să găsească tot mai mulţi “voluntari” care să plece în Ucraina, “dar «voluntar» cu ghilimele, pentru că presiunile sunt dure”, afirmă el.

Potrivit lui Krivenko, comandanţii folosesc o abordare de tipul sancţiuni sau stimulente. Ei le oferă militarilor cu contract care vor să meargă în Ucraina recompense financiare importante. Dacă militarii refuză, li se cere să demisioneze, precizează el. “Nu poţi ancheta penal pe cineva că nu a urmat un ordin, pentru că ordinul nu există pe hârtie. Este exclusiv oral”, a spus acesta.

Începând din 2012, soldele militarilor au crescut, afirmă Krivenko, potrivit căruia aproximativ 30 de militari cu care s-a întâlnit la Murmansk i-au spus că au fost în Ucraina. “Acum primesc, 20.000, 30.000, 40.000 de ruble pe lună, în funcţie de grad. Unii primesc chiar 60.000 de ruble”, a declarat el pentru Reuters, care precizează că salariul mediu în Rusia este de 30.000 de ruble (580 de dolari). Reuters scrie că nu a putut verifica din surse independente afirmaţiile lui Krivenko.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

70 − 68 =