UCRAINA PLATESTE RUSILOR DAR NU CEDEAZA

-

Ucraina plătește
Se văd deja efectele medierii din partea Uniunii Europene în conflictul gazelor. Ucraina a achitat o parte din creanțele rușilor. Furnizorul ucrainean Naftogaz a achitat aproximativ 786 milioane de dolari. Cu toate acestea, se preconizează un nou termen pentru următoarele plăți.

Ucraina scapă deocamdată de sistarea livrărilor de gaze naturale dinspre Rusia. Pentru că furnizorul ucrainean Naftogaz a fost de acord să achite o mică parte din creațele rușilor acumulate în ani de zile, în scopul de a da dovadă de bună credință. Ministerul Energiei din Rusia a confirmat efectuarea plății de 786.366.000 de dolari (aproximativ 576,8 milioane de euro). Ucraina datorează în total Rusiei pentru livrările de gaz 2,237 miliarde de dolari americani, sumă calculată la data de 01 aprilie 2014.

Șeful companiei ruse de stat Gazprom, Alexei Miller, a salutat faptul că Naftogaz a început să își achite din datorii. În același timp, Miller a stabilit un nou termen limită pentru a soluționa alte tranșe din datorie până la 9 iunie. Gazprom va livra săptămâna viitoare doar pe bază de avans, dacă datoriile acumulate în luna aprilie a acestui an nu vor fi achitate în timp util. Rusia estimează datoria Ucrainei, inclusiv plăți în avans necesare pentru continuarea livrărilor în condiții optime la un total de 5,2 miliarde de dolari, dar a fost de acord cu tăierea unei părți din datorie după discuții ce au avut loc recent.

În soluționarea conflictului a avut un rol și Uniunea Europeană, ca mediator. Cu toate acestea, aceasta are un interes propriu pentru o soluționare amiabilă. Deoarece Ucraina este principala țară de tranzit pentru livrările rusești de gaze către UE. Dacă livrările de gaze către Ucraina vor fi sistate, alimentarea cu gaz a multor țări din uniune ar fi pusă sub semnul întrebării. Ucraina solicită, în primul rând, reduceri la prețul gazelor pe care Gazprom le practică în momentul de față, de 485 dolari pe 1000 metri cubi de gaz, pe lângă 268 de dolari cum obișnuia să plătească fosta guvernare.

http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/gas-streit-ukraine-zahlt-teil-der-schulden-an-russland-a-972826.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 6 =