Ucraina, țară puternic afectată din punct de vedere financiar și economic speră ca și a treia tranșă de bani de la FMI să fie plătită în curând. Ministrul de finanțe Danilijuk speră și la un ajutor din partea Germaniei.
Ucraina este în fața unui acord cu Fondul Monetar Internațional (FMI), potrivit proprilor informații, pentru plata unor credite suplimentare ca formă de ajutor, pe care țara le așteaptă de mai bine de un an. Ministrul ucrainian de finanțe, Oleksandr Danilijuk, a declarat că relațiile sunt foarte apropiate.
Acest lucru este important pentru că transmite un semnal important pe piețe și către investitori, ajutorul putând proveni și din alte surse. Astfel SUA a promis pentru acest an o subvenție în valoare de un miliard de euro sub formă de împrumut. În afară de asta mai este vorba și despre ajutoare pentru alte credite în valoare de 600 de milioane de euro și subvenții pentru achiziția de gaze. Banii de la FMI nu vor intra în bugetul de stat ci în rezervele Băncii Naționale.
Danilijuk speră de asemenea la un ajutor suplimentar din partea Germaniei. Ministrul a explicat chiar înainte de o întâlnire cu ministrul german de finanțe, Wolfgang Schäuble, că se vor uita să vadă dacă există posibilități de extindere a cooperării lor. Ucraina a încasat un credit de peste 500 de milioane de euro, pe care încă nu l-a utilizat pe deplin. Danilijuk a declarat că acum se poate vorbi deja despre o extindere. Țara sa trebuie să își reducă consumul de energie și are nevoie de mai multă eficiență în infrastructură pentru a-și putea reduce dependența de livrările rusești de gaze naturale.
Prin credite în valoare totală de 17,5 miliarde de dolari americani, FMI-ul vrea să ajute Ucraina să iasă din criza economică, în care s-a afundat odată cu izbucnirea conflictului armat cu Rusia în anul 2014 și pierderea peninsulei Crimeea în favoarea țării vecine. În același an separatiștii pro-ruși din estul țării au preluat controlul unei părți importante din industria din regiune.