Ucraina trece pe gaz european pe fondul litigiilor cu Rusia

pressure-gauge-pictured-ukrainian-gas-compressor-station

Ucraina trece pe gaz european pe fondul litigiilor cu Rusia

Ucraina a declarat că intenționează să acopere 60% din necesarul de gaze de la furnizori europeni, iar restul va fi livrat de furnizorul tradițional Rusia, potrivit șefului companiei energetice de stat din Ucraina.

Anterior, Rusia era furnizorul principal al Ucrainei, însă relaţiile dintre ţările vecine s-au deteriorat o dată cu conflictul izbucnit în urma anexării de către Rusia a peninsulei Crimeea în martie 2014. Kiev, susținut de aliați de la Bruxelles şi Washington, a acuzat Rusia de alimentarea conflictului în estul Ucrainei. Disputa dintre separatiștii pro-ruşi și forțele guvernamentale a ucis 4.800 de oameni din aprilie anul trecut, potrivit Organizației Națiunilor Unite.

În urma intensificării rupturii geopolitice în vara anului 2014, furnizorul energetic de stat din Rusia, Gazprom a tăiat aproape în totalitate livrările de gaz către Ucraina, care a refuzat să plătească un preţ umflat.

Între timp, Ucraina vrea să reducă cantitatea de gaz importată în 2015, ca răspuns la noua sa realitate geopolitică. Kievul va reînnoii acordul cu Gazprom în luna aprilie, când expiră discountul negociat anterior şi intermediat de către Uniunea Europeană.

http://www.ibtimes.co.uk/ukraine-switches-european-gas-amid-russia-dispute-1484846

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × = 24