Ucrainienii mențin economia Poloniei pe linia de plutire

În căutarea de locuri de muncă mai bine plătite numeroși polonezi au părăsit orașele natale pentru a emigra în alte țări, după ce țara a aderat la Uniunea Europeană. Acum țării îi lipsește forța de muncă. Iar reprezentanții economiei poloneze speră că de la criza din Crimeea să se formeze un flux constant de ucrainieni care să imigreze în Polonia.

Criza din propria țară determină tot mai mulți ucrainieni să se mute în țara vecină – Polonia, acolo există o nevoie tot mai pronunțată de forță de muncă proaspătă. Fără acest flux de ucrainieni imigranți economia țării ar trăi un dezastru absolut, spune Cezary Kazmierczak, director al Asociației Poloneze pentru Companii și Angajați de la Varșovia. Iar lipsa de personal este apăsătoare.

Fix două milioane de polonezi au plecat din țara lor natală după aderarea țării la UE în 2004, fiind în căutare de locuri de muncă mai bine plătite. Principalele lor destinații au fost Marea Britanie sau Germania. Fluxul constant de imigranți din Ucraina ajută să fie acoperită lipsa de personal. Din anul 2014 crește constant numărul de ucrainieni care vor să lucreze în Polonia, în prezent fiind de două ori mai mare, ajung la aproximativ un milion, reiese dintr-un studiu al Băncii Naționale Poloneze.

Motivul este conflictul armat izbucnit împotriva separatiștilor ruși din estul țării și situația economică precară. Anul trecut Polonia a primit 90% din cererile pentru permis de ședere și locuri de muncă pentru ucrainieni. Vecinul de la est oferă imigranți care se adaptează rapid și sunt bine primiți de restul populației, subliniază Kazmierczak. Ei învață singuri limba și muncesc foarte conștiincios.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Ukrainer-halten-Polens-Wirtschaft-am-Laufen-article19815517.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 4 = 9