UE a decis să acorde Ucrainei un credit de 1,8 miliarde de dolari

_83161935_8cba5533-5c57-4d85-9193-e7de67ef99cb

UE a decis să acorde Ucrainei un credit de 1,8 miliarde de dolari

UE a fost de acord să împrumute Ucraina cu 1,8 miliarde de dolari, descrisă ca o afacere reper pentru un membru din afara UE. Acordul a fost semnat la summitul UE din Riga, Letonia, cu liderii celor șase națiuni post-sovietice. Împrumutul are ca scop să ajute Ucraina să pună în aplicare reformele economice, deoarece lupta cu rebelii pro-ruşi din est a fost una grea.

Pe de altă parte, Ucraina se află sub presiune din partea UE și a altor creditori internaționali pentru combaterea corupției și liberalizarea economiei. În Riga, UE a promis, de asemenea, 200 de milioane de € in subventii pentru Ucraina, Georgia și Moldova, ţările care au semnat acorduri de asociere cu blocul celor 28 de națiuni.

Celelalte țări din “Parteneriatul Estic” sunt Armenia, Azerbaidjan și Belarus. Georgia, Moldova și Ucraina fac eforturi pentru integrarea deplină în UE, în timp ce celelalte trei țări preferă cooperarea limitată cu blocul. În plus, Armenia și Belarus sunt membri ai Uniunii Economică Eurasiatică, condusă de Rusia şi văzută de unii analiști ca un proiect rival al UE.

Declarația summitului de la Riga a criticat Rusia pentru anexarea peninsulei Crimeea din Ucraina anul trecut. Declarația a recunoscut “dreptul suveran al fiecărui partener în mod liber pentru a alege nivelul de ambiție și obiectivele la care aspiră” în relațiile cu UE. La o conferință de presă, președintele Consiliului European, Donald Tusk a spus că a vrut să fie la fel de “ambițios pe cât posibil” în acordarea Georgiei și Ucrainei un regim fără vize, cu condiția că vor fi îndeplinite condițiile esențiale.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a spus că au fost realizate pe această temă progrese enorme. Ambele țări au sperat pentru o decizie pozitivă cu privire la problema vizelor la summitul de la Riga, dar nu se va întâmpla până anul viitor cel mai devreme. Anul trecut, Moldova a permis călătoriile fără viză în UE.

http://www.bbc.com/news/world-europe-32843610

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 13 = 23