De la sfârșitul sancțiunilor UE împotriva Cubei s-au făcut foarte puține din punct de vedere economic. Dar deschiderea precaută a țării prin președintele Raul Castro oferă ceva mai multe oportunități pentru schimburi comerciale cu Europa. Ca model ar putea servi un vecin al insulei.
Într-o zi fierbinte de vară în Chile a fost topită gheața dintre UE și Cuba. Liderul comunist Raul Castro face cu ochiul prietenos într-una din pozele de grup ale summmit-ului dintre UE și America Latină, de la începutul anului 2013, chiar de lângă președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Multe camere de luat vederi au fost ațintite atunci către strângerea de mână istorică dintre Castro și cancelarul german Angela Merkel. Dar la un an mai târziu, Uniunea Europeană este în prezent în continuare discuțiilor comerciale care urmează să culmineze la sfârșitul anului 2015 într-un acord cu Cuba. După decenii de depărtare, ambii fac câte un pas către celălalt și vor să facă afaceri împreună.
Cuba, care este un exportator de trabucuri, rom și nichel, joacă un rol minor în comerțul mondial, prin urmare nu se bucură de multe oportunități de dezvoltare. UE urmărește să promoveze politici precaute de deschidere față de Castro și prin urmare încearcă să influențeze situația drepturilor omului în statul în care există un singur partid. Potrivit informațiilor furnizate de Human Rights Watch, activiștii pentru drepturile omului și pentru drepturi civile sunt reduși la tăcere de pedepse lungi în închisoare sau sunt intimidați cu bătaie și tortură.
http://www.n-tv.de/wirtschaft/EU-will-Handelsabkommen-mit-Kuba