UE ajustează tarifele de roaming

roaming-eu

UE ajustează tarifele de roaming

Tarifele de roaming pentru apeluri telefonice, SMS și navigarea pe internet ar trebui ca în 15 iunie 2017 să dispară complet din interiorul Uniunii Europene. În alte țări ale UE călătorii vor putea atunci să își utilizeze telefonul mobil fără nici un fel de cost suplimentar. Dar înainte limitele maxime ale taxelor ar trebui să mai scadă semnificativ în doi pași. Există un acord și în privința neutralității rețelei.

Călătorii vor putea pe viitor să efectueze apeluri telefonice, să navigheze pe internet și să scris SMS-uri într-un mod semnificativ mai avantajos. Așa-numitele tarife de roaming, altfel spus costurile suplimentare pentru utilizatorii de dispozitive mobile în afara țării de origine ar trebui să fie complet eradicate de la data de 15 iunie 2017 pe tot teritoriul Uniunii Europene.

Reprezentanții statelor UE și ai Parlamentului European s-au pus de acord cu privire la acest aspect și au anunțat decizia lor marți dimineața după o sesiune ce a durat doisprezece ore și a avut loc la Bruxelles, după cum a anunțat Letonia ca și actual președinte al UE. Proiectul acordului trebuie ratificat în decurs de șase luni în cele 28 de state membre UE.

Eliminarea completă a taxelor suplimentare nu înseamnă până la urmă nimic pentru utilizatori. Furnizorii au dreptul de a impune restricții dacă utilizatorul navighează de pe telefonul mobil sau efectuează apeluri ori scrie mesaje și nu doar în cazul excursiilor ocazionale ci și pe perioada vacanței. Iar furnizorii trebuie să se aștepte la costuri semnificativ mai mari.

De asemenea, ca un pas intermediar costurile de roaming vor scădea în mod semnificativ pe data de 30 aprilie 2016. Apoi apelurile telefonice efectuate în alte țări membre UE vor putea fi taxate potrivit rapoartelor de presă cu maxim 5 cenți pe minut.

În prezent apelurile efectuate în roaming pot costa chiar și 19 cenți pe minut, iar cele primite 5 cenți pe minut. În același timp, limita superioară pentru SMS-uri va scădea în prezent la 6 și apoi la 2 cenți. Iar navigarea pe internetul mobil ar trebui să coste 5 cenți per MB în loc de 20 cât este acum.

http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/guenstiger-im-ausland-telefonieren-eu-kippt-roaming-gebuehren-1.2544035

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 7 =