UE are planuri serioase pentru Apple și Amazon

Apple și Amazon au ocolit  de ani de zile taxele impuse de Fisc pentru profiturile lor de miliarde de dolari. Reprezentanții de la Bruxelles denunță acum giganții internetului. În acest sens, miniștri de finanțe ai UE au aprobat în unanimitate impozitarea corectă a acestora.

Pentru șeful Comisiei UE, Jean-Claude Juncker, această zi trebuie să fi fost foarte bizară: autoritatea pe care o conduce anchetează statul Luxembourg pentru reduceri fiscale care i-au fost acordate chiar în perioada în care el a fost premierul țării. Principatul lui Juncker ar fi acordat concernului Amazon „reduceri ilegale de taxe”, prin care “aproape trei sferturi din profiturile companiei nu au fost taxate”, a declarat comisarul european pentru probleme concurențiale, Margrethe Vestager. Comerciantul online ar fi plătit în consecință taxe mai mici decât multe firme de mici dimensiuni, chiar dacă legile sunt aceleași pentru toată lumea. Luxemburg trebuie să impună astfel o sumă suplimentară de 250 de milioane de euro concernului Amazon.

Aceste acorduri fiscale secrete ale șefului comisiei au devenit obiect de anchetă pentru autoritatea pe care el însuși o conduce, un simbol execelent al fraudelor fiscale, cu implicarea politicienilor și a marilor concerne ale lumii, care câștigă miliarde de dolari din reduceri fiscale, din banii care ar trebui să revină contribuabililor. Miniștri de finanțe europeni sunt de ani de zile ajutoare salvatoare pentru concernele internaționale. Ele sunt angajate într-o cursă care ruinează economii întregi, făcând cadouuri multinaționalelor, pentru a le determina să își stabilească sediul în țara lor și să creeze cât mai multe locuri de muncă. Doar prin creșterea presiunii publice aceștia sunt forțați să recupere parțial banii pierduți.

Prin această revendicare în valoare de miliarde făcută în direcția Amazon, Comisia UE închide un nou capitol în această poveste. Aceasta a mai impus în august 2016 companiei Apple achitarea unei sume record de 13 miliarde de euro, sumă care ar fi fost făcută cadou concernului de autoritățile fiscale din Irlanda. Dar guvernul de la Dublin a refuzat să se conformeze. În schimb concernul american a intrat sub protecția sa. Simultan cu decizia aflată în defavoarea concernului Amazon, Comisia UE a anunțat că guvernul irlandez va fi chemat în fața Curții Europene de Justiție ca urmare a lipsei de acțiune din cazul Apple.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/EU-macht-Ernst-mit-Apple-und-Amazon-article20066446.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 2