UE are și alte concerne pe listă

ba259d922b62a85c38defd4fbdd05932

13 miliarde de euro ar trebui să ceară Irlanda concernului Apple sub formă de taxe, spune Uniunea Europeană. Pe lângă concernul american, comisarul UE pe probleme de concurență, Margrethe Vestager, are și alte concerne americane pe lista cu probleme.

După o factură senzațională de miliarde de euro pentru compania Apple, comisarul european pe probleme de concurență, Margrether Vestager, are în vedere și alte proceduri. Amazon și McDonald`s sunt alte companii foarte cunoscute care sunt deja pe lista neagră, spune Vestager într-un interviu pentru Handelsblatt. Bineînțeles că vor exista și alte cazuri, a răspuns ea la întrebarea pusă de jurnaliști, dacă ar trebui să ne așteptăm și la alte proceduri de acest gen. Ea nu a dat însă alte nume de companii. În cazul Amazon și McDonald`s este vorba despre sume semnificativ mai mici decât 13 miliarde de euro cât ar trebui să returneze Apple guvernului irlandez.

Comisia a constatat că acordurile fiscale obținute de Apple în Irlanda s-au transformat de fapt într-un ajutor de stat ce a fost acordat timp de ani de zile. Irlanda și Apple au respins acuzațiile și vor să recurgă la un proces. Acest litigiu ar putea dura însă ani de zile. Vestager este însă încrezătoare și spune că, cazul Apple a fost construit de așa natură încât ea crede că îl va câștiga. Ea a respins de asemenea acuzațiile lui Tim Cook, director executiv al Apple, care a catalogat cererea de achitare a taxelor ca fiind o decizie motivată politic.

De asemenea, Vestager demontează criticile conform cărora Comisia UE ia în vizor în special firmele americane. În trecut erau urmărite preponderent firme europene, care trebuiau să returneze ajutoarele de stat ilegale obținute în diferite țări. Faptul că în prezent se deschid multe proceduri împotriva unor firme americane se datorează faptului că au fost obținute informații noi.

Astfel, unele informații au ieșit la iveală în cazul Apple după o audiere în Senatul SUA. Apple și Ministerul American de Finanțe au argumentat că profiturile din Irlanda trebuie impozitate în SUA, iar europenii vor să împiedice fiscul american să obțină aceste venituri. Vestager a declarat că este 100% legitim să impozitezi venituri acolo unde sunt obținute. O problemă este că multe firme americane își impozitează veniturile în proporție mult prea putin în afara țării lor de origine. Nu se poate ca în final aceste venituri să nu fie impozitate corespunzător nici în Europa și nici în SUA, mai adaugă comisarul.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/EU-hat-weitere-Konzerne-auf-der-Liste-article18673871.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

69 − 65 =