UE atacă Whisky-ul american

USA are în vedere impunerea de taxe vamale punitive asupra importurilor de oțel. Uniunea Europeană amenință deja cu represalii și nu vor accepta sfaturi din partea președintelui american, nici din partea senatorilor influenți.

În Piața Alexander din Berlin un mare producător american de whisky din Tennessee își face publicitate. O întreagă stație de metrou este împodobită cu afișe de mari dimensiuni. Pe viitor s-ar putea ca această companie să aibe nevoie de un efort mult mai mare pentru a aduce produsele sale clienților germani. Pentru că industria americană producătoare de whysky ar putea deveni o victimă imediată a conflictului comercial din SUA și Uniunea Europeană.

Acest lucru este pus pe seama faptului că, guvernul american, influențat de Donald Trump, are în vedere impunerea de tarife vamale punitive pentru importurile de oțel din Europa. O asemenea măsură este îndreptată în special către oțelul ieftin din China, dar pot fi afectați și producători din Germania, Austria, Franța, Belgia sau Italia. Statel Unite acuză anumiți producători europeni că practică prețuri de dumping și metode neloiale.

De aceea președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker trimite o avertizare clară către Washington și anunță prevăzător o serie de represalii: dacă Statele Unite vor impune taxe vamale pentru importurile de oțel din Europa, UE este la rândul ei pregătită să reacționeze imediat și pe măsură, a declarat acesta cu ocazia summit-ului G20 de weekendul trecut. Represaliile europene ar putea intra în vigoare în două zile lucrătoare.

Faptul că SUA nu exportă oțel către Europa înseamnă că răspunsul european va fi axat pe alte tipuri de produse. Juncker nu a dorit să menționeze concret la ce se referă, dar Uniunea Europeană are în vedere sectorul agricol american. Taxele lor vamale punitive vor afecta în special domenii în care susținerea lui Trump este mare. Potrivit celor de la “Financial Times”, EU are în vedere tarife vamale asupra produselor lactate, a sucurilor de fructe și asupra whisky-ului american. Bourbon-ul este și el pe listă și ar putea fi un mesaj în direcția lui Mitch McConnell. El este un lider influent al majorității republicane din Senatul American și reprezintă statul american Kentucky. Taxele vamale asupra bourbon-ului ar provoca foarte puțin entuziasm în rândul alegătorilor săi.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/EU-zielt-auf-US-Whisky-article19930788.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 36 = 38