UE la rascruce, unii vor sa iasa (BREXIT) iar altii nu mai vor sa intre, Elveția își retrage oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană

elvetia-ue-300x240

Exact cand nu trebuia, Parlamentul elvețian a votat miercuri decizia ca statul să retragă oficial solicitarea de aderare la Uniunea Europeană formulată de guvern în 1992, însă aflată de atunci în stand-by, o miscare ce da apa la moara britanicilor.

Precedată de un vot similar în camera inferioară, decizia de miercuri a camerei superioare obligă guvernul elvețian să transmită Bruxelles-ului să ”considere aplicația ca fiind retrasă”, după cum a explicat ministrul elvețian de Externe Didier Burkhalter publicației Neue Zürcher Zeitung.

Didier Burkhalter declarase oficial săptămâna trecută că respectiva solicitare, formulată Comunității Europene în 1992, era de fapt ”invalidă”.

În 1992, Elveția a respins aderarea la Zona Economică Europeană, la care Islanda, Norvegia și Lichtenstein au aderat, având acces la piața unică europeană. La vremea respectivă, guvernul elvețian a decis că statul trebuie să se alăture Uniunii Europene, dar aderarea, care a făcut obiectul unui referendum organizat în același an, a fost respinsă de elvețieni.

Rezultatul referendumului a blocat orice discuții între Bruxelles și Berna pe tema aderării, iar cererea trimisă de guvernul elvețian a rămas de 24 de ani în stand-by.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

84 + = 93