UE nu are un plan B în cazul unui succes al unui candidat antieuropean la alegerile din Franța

Uniunea Europeană nu are niciun plan special dacă cei doi candidați anti-europeni de la alegerile prezidențiale din Franța – Marine Le Pen, de extremă-dreapta, și Jean-Luc Melenchon, reprezentant al stângii radicale – vor ajunge în turul al doilea, au declarat diplomați, blocul comunitar mizând pe o victorie a candidatului de centru, Emmanuel Macron, relatează Reuters.

Chiar și fără un rezultat șoc la alegeri, Bruxellesul este îngrijorat că niciunul dintre candidații mainstream, în cazul unei victorii în al doilea tur, nu va putea relansa economia Franței sau ajuta Germania să facă față necunoscutelor privind viitorul UE.

În pofida atacurilor islamiste repetate din Franța, economia este sursa unei îngrijorări majore pentru Bruxelles.

Diplomații spun că Franța are nevoie de un lider care să modernizeze sectoarele extrem de centralizate ale economiei și să se ocupe de rigida piață a muncii din Franța, pentru a ajuta la a opri declinul ca putere economică în comparație cu Germania din ultimele două decenii.

Există îngrijorări că nici candidatul independent de centru Emmanuel Macron, lipsit de experiență, și nici fostul premier de centru-dreapta Francois Fillon, a cărui campanie a fost afectată de scandalul angajărilor fictive ale membrilor familiei sale, nu ar avea viziunea și autoritatea de a aduce schimbarea.

“Dacă Marine Le Pen va câștiga alegerile, Uniunea Europeană așa cum o știm va înceta să existe”, a declarat un diplomat european de top, care a activat în trecut la Paris, despre președinta partidului de extremă-dreapta Frontul Național, care amenință să părăsească UE fără o renegociere rapidă.

“Apoi trebuie să ne gândim la alte modele. Nu există un Plan B”, a spus diplomatul.

Liderii din UE vor putea să analizeze orice posibilă surpriză la primul tur al alegerilor de duminică, ce se anunță extrem de strâns, în cadrul summitului lor de la 29 aprilie dedicat pregătirilor pentru negocierile privind Brexit-ul. Însă diplomații consultați de Reuters insistă că nu există niciun plan dacă Le Pen și Melenchon ar ajunge în turul al doilea de la 7 mai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × = 5