UE nu se mai poate baza pe Statele Unite, trebuie să îşi construiască propriul viitor

“Vremurile în care ne puteam baza în totalitate unii pe ceilalţi au cam trecut”, a declarat Angela Merkel duminică după-amiază, referindu-se la relaţiile transatlantice, potrivit site-ului publicaţiei Süddeutsche Zeitung.
Statele Uniunii Europene trebuie să lupte mai mult decât până acum pentru viitorul comun, a explicat Angela Merkel, care s-a aflat duminică după-amiază în oraşul german München.

“Noi, europenii, trebuie să ne luăm într-adevăr destinul în propriile mâini”, a subliniat cancelarul Germaniei.

Angela Merkel, preşedintele formaţiunii Uniunea Creştin-Democrată (CDU, centru-dreapta), s-a întâlnit în München cu premierul landului Bavaria, Horst Seehofer, liderul Uniunii Creştin-Sociale (CSU), filiala bavareză a CDU.
Angela Merkel a făcut aceste declaraţii după încheierea reuniunilor liderilor NATO şi Grupului ţărilor puternic industralizate (G7).

La summitul G7, Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie, Japonia şi Canada au reiterat “angajamentul puternic” în sensul aplicării rapide a măsurilor pentru combaterea încălzirii climatice stabilite prin Acordul de la Paris. Însă preşedintele SUA, Donald Trump, a refuzat să asume această responsabilitate.

Anterior, la summitul NATO, Statele Unite au avut disensiuni cu Germania pe tema cuantumului bugetelor militare şi referitor la participarea efectivă a Alianţei Nord-Atlantice la coaliţia antiteroristă.

În declaraţiile făcute la summitul de la Bruxelles, Donald Trump a reluat ideea aducerii bugetelor militare la nivelul de 2% din PIB, preşedintele american afirmând că “23 dintre cele 28 de state membre NATO încă nu plătesc cât ar trebui pentru apărare”.

Surse diplomatice de la Berlin au transmis că Germania va suplimenta bugetul pentru apărare, dar nu pe termen scurt, iar ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a catalogat, într-un interviu acordat DPA, drept “absurd” obiectivul stabilit de Donald Trump. Cu ocazia summitului de la Bruxelles, Alianţa Nord-Atlantică a adoptat un plan de acţiune pentru intensificarea acţiunilor de combatere a terorismului, însă Franţa şi Germania au semnalat că este vorba de un gest pur simbolic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

27 + = 30