UE permite salvarea Monte dei Paschi

7938e16fd342410c30daad102db21625

Italia are voie să salveze banca Monte dei Paschi utilizând bani de la stat. Există însă discuții privind riscurile mari pe care este posibil să le suporte contribuabilii după recentele experiențe din vremuri criză. Ce spun cei de la Bruxelles?

Banca italiană Monte dei Paschi di Siena, aflată în dificultate, are dreptul să primească ajutor de la statul italian. Comisia UE a dat liber procedurilor. În afară de asta autoritățile de la Bruxelles au aprobat posibilitatea ca pe viitor și alte instituții din acest sistem financiar plin de probleme să fie salvate cu ajutorul banilor publici.

Prevederile UE față de ajutoare de stat au fost respectate, se spune de la Roma. Comisia a precizat însă foarte clar că aprobarea așa-numitelor „ajutoare de lichiditate” nu au nimic de-a face cu planurile pentru o majorare de capital la Monte dei Paschi. Pentru asta există alte discuții care continuă între Italia și autoritățile de la Bruxelles.

Există de câteva zile discuții aprinse în jurul tentativei de salvare a băncii cu tradiție de sute de ani. Ministerul de Finanțe din Germania a admonestat recent Banca Central Europeană (BCE) și Comisia UE, pentru că nu a procedat cu suficientă prudență. O recapitalizare de prudență a băncilor utilizând bani de la bugetul de stat poate fi efectuată doar ca parte a unei soluții mai ample.

BCE crede că în cazul acestei instituții italiene există o lacună de capital de 8,8 miliarde de euro. Pentru că banca nu și-a putut umple necesarul de capital cu ajutorul creditorilor privați, ea mai poate fi salvată doar de către bugetul public.

Guvernul de la Roma a adoptat în consecință un pachet de măsuri, care prevede constituirea unui fond de salvare în valoare de 20 de miliarde de euro pentru sectorul bancar al țării. Cât de mulți bani vor reveni către Monte dei Paschi di Siena, nu se știe exact. Pe lângă cererea pentru ajutorul de lichiditate pentru această bancă, Comisia UE dorește de asemenea un posibil sprijin pentru instituțiile care au probleme acute.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/EU-erlaubt-Italien-Rettung-article19435976.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 8 = 1