UE stabilește noi clasificări energetice

La cumpărarea de electrocasnice consumatorii caută în mod activ modele cât mai eficiente din punct de vedere energetic, arată sondajele. Simbolurile oficiale sunt uneori confuze, consideră cei din uniune. Pentru cumpărători ar trebui să fie mai simplu pe viitor.

Consumatorii vor recunoaște mai ușor electrocasnicele eficiente energetic din magazine. UE vrea în consecință să introducă o serie de simboluri noi și va desființa etichetele prezente până acum pe mașini de spălat, frigidere sau televizoare, care creau confuzie prin clasificări de tip: A+++. Noile clasificări vor fi unele simple, de la A la G. Acest lucru a fost convenit împreună cu negociatorii din partea Parlamentului European și reprezentanții statelor membre, anunță Comisia Europeană și Consiliul UE.

Până ce noile clasificări vor ajunge în magazine vor mai dura circa doi ani de zile. “A” va reprezenta cel mai eficient dispozitiv de pe piață, în timp ce litera G se va traduce printr-un consum foarte generos de energie. Aceleași categorii de până acum vor fi valabile și în continuare. Când au fost adăugate pe piață aparate mai moderne, eficiența lor energetică a fost marcată cu câte un “+”. Consecința a fost că aparatele din categoria A erau considerate relativ economice, dar existau și altele mult mai performante. Pe viitor criteriile se vor regla, astfel că, categoria A va fi mereu cea mai bună.

Comisia UE a declarat că a sosit vremea să se adapteze. Suplimentar aparatele vor fi înregistrate pe viitor într-o bază de date. Consumatorii vor putea să compare consumul de energie prin intermediul acestei baze de date și astfel vor identifica cel mai economicos aparat. Comisia UE promite că va implementa pe scară largă noile etichete. Sondajele arată că 85% din europeni sunt atenți la clasa energetică atunci când achiziționează un aparat electrocasnic.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/EU-bestimmt-neue-Energie-Labels-article19758196.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 4 =