UE are un plan nou, va importa gaze naturale din Iran

iran-president-hassan-rouhani

UE are un plan nou, vrea să importe gaze naturale din Iran
Imediat după retragerea sancţiunilor asupra Iranului, UE are în vedere semnarea unui acord pentru importul de gaze naturale. Astfel că, Uniunea Europeană lucrează la un plan de a importa gaze naturale din Iran, în cazul în care sancțiunile asupra Teheranului vor fi ridicate, scrie agenția de știri Reuters.

UE este implicată într-o confruntare cu Rusia, un important furnizor de gaze naturale, asupra rolullui său în criza Ucraina. Europa se bazează pe Rusia pentru aproximativ o treime din necesarul de gaze naturale. Jumătate din necesar este importat prin conducte ucrainene. Împreună cu Statele Unite, UE a impus sancțiuni economice asupra Rusiei dupa ce a anexat Crimeea în martie 2014. Aliatii au acuzat Moscova de implicare în conflictul actual din estul Ucrainei prin furnizarea de arme, ceea ce Rusia neagă.

Moscova a răspuns la sancțiunile prin interzicerea importurilor de produse alimentare din Vest, Europa se teme însă că represaliile ruse s- ar putea extinde la sectorul gazelor naturale. În timp ce blocul caută să-şi reducă dependența de gazele naturale rusești, ar putea rămâne fără aprovizionare, dacă Rusia oprește livrările de gaze naturale în lunile următoare.

UE a înăsprit sancțiunile asupra Iranului în 2012 din cauza programului nuclear al Teheranului, impunând un embargo asupra petrolului și restricționarea accesului la servicii financiare și tehnologii energetice. Cu toate acestea, sub conducerea președintelui Hassan Rouhani, Iranul a încercat să îmbunătățească relațiile cu Occidentul și a lansat discuții cu puterile occidentale cheie, referitoare la programul său nuclear în litigiu. Iranul este considerat a avea două, cele mai mari rezerve de gaze din lume, după Rusia, în timp ce temperarea relațiilor diplomatice dintre Teheran şi Occident ar putea deschide calea unor legături economice puternice.
http://www.ibtimes.co.uk/european-union-prepares-iran-sanctions-lift-natural-gas-import-plan-1467118

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

28 − = 25