“UE va aniversa 100 de ani”, prezice președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker

“UE va aniversa 100 de ani”, a prezis președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker sosind sâmbătă dimineață la un palat renascentist din Roma unde a fost semnat tratatul fondator al Uniunii Europene la 25 martie 1957.

Liderii din 27 de state membre ale UE și ai instituțiilor de la Bruxelles s-au reîntâlnit sâmbătă la Roma pentru a reînnoi “jurămintele de nuntă” luate în urmă cu 60 de ani în Orașul Etern, în ciuda divorțului unui partener nemulțumit, Marea Britanie, notează AFP.

Întâmpinați de prim-ministrul italian Paolo Gentiloni, șefii de stat și de guvern ai Celor 27 au traversat fiecare marea Piață a Capitoliului, proiectată de Michelangelo, înainte de a se întâlni în Sala degli Orazi e Curiazi a Palazzo dei Conservatori, palatul renascentist din această Piazza del Campidoglio (a Capitoliului n.r.).

Dar fără prim-ministrul britanic Theresa May, care a decis să lanseze procedura complexă de separare de blocul european miercurea viitoare.

În urmă cu 60 de ani, Germania, Franța, Italia și țările Benelux (Belgia, Olanda, Luxemburg) s-au angajat “să stabilească bazele unei uniuni tot mai strânse între popoarele europene”, dând naștere Comunității Economice Europene (CEE).

Într-o declarație solemnă, Cei 27 urmează să afirme sâmbătă că “Uniunea este una și indivizibilă’, ca răspuns explicit la Brexit, potrivit proiectului de document final obținut de France Presse. “Europa este viitorul nostru comun”, conchide declarația solemnă.

Cu toate acestea, este o Europă în plină furtună care își celebrează a 60-a aniversare, confruntată cu vânturile discordiei, îndoielii și neîncrederii populare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 43 = 52