Când vine vorba despre cele mai rapide computere din lume, Uniunea Europeană nu are reprezentanți în top 10. Acest lucru nu este dăunător și nu nuami pentru imaginea Europei, ne explică Comisia UE și pornește într-o cursă pentru redresare.
Uniunea Europeană va primi un supercomputer în schimbul sumei de un miliard de euro. Comisia UE a prezentat un plan pentru dezvoltarea unei infrastructuri de supercomputere. Aceasta va fi dată în folosință cel târziu în 2023 și va fi capabil să efectueze cel puțin un trilion de operații aritmetice pe secundă. Pentru a reduce din timpul de așteptare, planul prevede achiziția și implementarea a două supercomputere mai lente.
Noile mașini de calcul ar putea procesa volume mari de date în timp real. Acest lucru ar permite autorităților de la Bruxelles să facă mai eficientă aprovizionarea cu apă sau energie electrică, precum și să îmbunătățească previziunile meteo, cutremurele și schimbările climatice. În domeniul medical, supercomputerele ajută la diagnosticarea mai rapidă și la simularea efectelor unor medicamente noi.
După estimările Comisiei UE, statele membre se bazează în prezent prea mult pe puterea de calcul a unor supercomputere din afara UE, în țări precum China, Elveția, SUA sau Japonia. Această dependență reprezintă o amenințare la adresa secretelor comerciale, a protecției datelor și a dreptului la intimitate la nivel european, spune autoritatea.
https://www.n-tv.de/wissen/EU-soll-Supercomputer-bekommen-article20226090.html