UE vrea să elimine complet tarifele de roaming

67379731

Vești bune pentru consumatori: Comisia UE planifică eliminarea completă a tarifelor de roamning în toată Uniunea Europeană. Mai rămâne doar întrebarea, cum se pot preveni abuzurile. Planurile se pot adeveri începând cu anul 2017.

Utilizatorii de telefoane mobile ar trebui ca din vara anului 2017 să beneficieze gratuit și nelimitat de roaming în țări străine, dar membre ale Uniunii Europene, se arată într-o propunere a Comisiei Europene. S-a decis să nu existe nici un fel de limite zilnice, spune comisarul UE din domeniu, Andrus Ansip, la Bruxelles. Utilizatorii trebuie să poată vorbi în roaming ca și cum ar fi pe teritoriul țării lor.

Cu toate acestea, abuzurile trebuie să fie prevenite, spre exemplu când utilizatorii își procură o cartelă SIM ieftină din străinătate, pentru a o folosi fără limite și după ce se întorc acasă. După critici vehemente autoritatea de la Bruxelles a retras un prim plan pentru noi reglementări ale costurilor de telefonie mobilă în străinătate. Astfel, roamingul gratuit în interiorul UE va fi limitat la 90 de zile pe an. Parlamentul și statele au convenit deja anul trecut asupra acestor reglementări. Comisia UE mai are de prelucrat anumite detalii.

Roamingul fără limite nu a fost prevăzut în decizie. Ce înseamnă exact acest termen, asta trebuie să clarifice comisia. Roamingul rămâne în continuare un serviciu doar pentru cei ce călătoresc, iar noul sistem va funcționa în continuare pe baza unei locații fixe dintr-un stat UE sau pe baza statului de reședință.

Furnizorii de servicii de telecomunicații vor putea să identifice persoane care, deși se află de o perioadă lungă de timp în țara lor de reședință, se folosesc constant de tarifele mai avantajoase de roaming din străinătate. Companiile de telecomunicații ar trebui să abordeze acești utilizatori și să le introducă o taxă.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/EU-will-Roaming-Gebuehren-abschaffen-article18691321.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 1 =