UE vrea să intervină în rețelele electrice naționale

die-eu-will-die-stromnetze

Până în anul 2030 o cotă de 27% din curentul electric de la nivel european trebuie să provină din surse regenerabile. Pentru asta Comisia UE dorește mai multă competență. Iar guvernul federal german reacționează rezervat.

Comisia UE planifică intervenții în competențele naționale pentru a implementa așa cum se cuvine restructurarea sistemului energetic european. Asta reiese dintr-un proiect pentru un pachet cuprinzător pentru energie, care este prezentat de Agenția Germană de Presă și va fi publicat oficial săptămâna următoare.

Prin urmare, anumite responsabilități naționale vor fi preluate de un așa-numit Regional Operational Center, pentru ca rețelele energetice să fie mai bine conectate și dezvoltate. Acest “ROC” va fi pe viitor responsabil de determinarea rezervelor de putere ale rețelelor și de prevenirea blocajelor de alimentare. Iar prin propria lor putere să poată interveni în rețelele naționale ale statelor membre.

Comisia UE motivează propunerea prin faptul că o cooperare mai strânsă fără frontiere, spre exemplu pentru a permite accesul liber la reservele sau piețele din alte state membre, vor reduce semnificativ costurile tranziției energetice pentru toți europenii. Deciziile naționale necoordonate sau prost coordonate vor face ca energia să fie mai scumpă pentru utilizatorii europeni, se spune în proiect.

Până în 2030 curentul electric produs la nivel european trebuie să provină în proporție de 27% din surse regenerabile. Pachetul de măsuri energetice trebuie să ajute la dezvoltarea serviciilor de furnizare energie electrică în Europa și atingerea obiectivelor climatice de la nivel european. Acesta prevede nu doar modificări pe piața de energie electrică ci și investiții în energii regenerabile și eficiență energetică. Se mai discută încă despre acest proiect. Comisia UE vrea să îl adopte oficial pe data de 30 noiembrie.

http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/energiepolitik/fuer-oeko-strom-foerderung-eu-will-in-nationale-stromnetze-eingreifen-14541126.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 4