UE vrea să protejeze firmele europene de cumpărătorii din China

Multe companii europene sunt lideri de piață prin know-how-ul pe care îl dețin. Acest lucru face din ele obiective atractive de piață, iar tehnologii sensibile ajung de multe ori în mâinile țărilor concurente, precum China. UE vrea potrivit unui raport să împiedice astfel de practici.

UE se străduie să înăsprească auditurile privind achizițiile companiilor străine, de exemplu a celor provenind din China. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va anunța miercuri un amendament corespunzător la legislația europeană, au raportat cei de la Handelsblatt. Proiectul de lege precizează că UE rămâne deschisă investitorilor străini. Cu toate acestea, se va urmări “protejarea valorilor europene critice împotriva investițiilor care contravin intereselor legitime ale uniunii și ale statelor membre”.

Printre criteriile de analiză prevăzute de proiect se numără potențialul impact al investiției asupra unor infrastructuri importante precum cele pentru energie sau telecomunicații, precum și asupra unor tehnologii critice din domeniul inteligenței artificiale, roboticii, semiconductorilor sau securitate cibernetică. De asemenea, autoritățile vor lua în considerare și faptul că un cumpărător este controlat de guvernul unei țări terțe, deci beneficiază de un sprijin financiar consistent.

Suveranitatea decizională va rămâne și pe viitor la statele membre ale uniunii. Alte guverne vor avea însă posibilitatea ca în 25 de zile lucrătoare să înainteze o declarație prin care să exprime dacă văd un impact asupra securității propriului stat. Acest lucru este valabil și pentru Comisia UE.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/EU-will-Firmen-vor-China-Kaeufen-schuetzen-article20030063.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 1 =