UK ADIEU GAZ RU

  • 1969158313Ucraina rupe monopolul rusesc pe gaze naturale

Ucraina a fost mereu deranjată de faptul că Rusia le poate închide conducta de gaz. Acum țara vrea să facă afaceri cu Occidentul. O înțelegere cu UE este aproape gata.

O purtătoare de cuvânt al comisarului UE pentru energie, Guenther Oettinger a confirmat marți că s-au încheiat negocierile pentru o înțelegere de furnizare către Ucraina din UE prin marile magistrale ale Slovaciei. După ce negocierile au durat peste un an între partea slovacă și cea uncrainiană, aceasta a declarat pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung că toate chestiunile au fost rezolvate iar părțile sunt gata să semneze înțelegerea.

Ucraina s-a bazat aproape în totalitate pe importurile de gaz din Rusia, în afara unor mici livrări din Polonia sau Ungaria. Compania rusă monopolistă, Gazprom, a cerut un preț de 400 $ pentru ultimii metri cubi livrați – semnificativ mai mult decât media europeană. Compania națională ucraineană de gaze naturale, Naftogaz, a avut mulți ani pierderi care au tebuit să fie compensate de la bugetul de stat. Russia a oferit Kiev-ului reduceri în această toamnă în speranța că va renunța la planul său de a concretiza o înțelegere de asociere cu Uniunea Europeană. Ea ar fi trebuit în schimb să se alăture unei uniuni vamale formată din fostele țări sovietice.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 2 =