UKR SPRE RUSIA

  • Russia's President Putin and his Ukrainian counterpart Yanukovich shake hands as they attend a signing ceremony after a meeting of the Russian-Ukrainian Interstate Commission at the Kremlin in MoscowBani rusești pentru Ucraina

Întâlniri la Moscova: Rusia a aprobat un ajutor financiar masiv pentru vecina sa, Ucraina.

 

Gaz mai ieftin și investiții în titluri de stat. Rusia va susține Ucraina să se salveze de la faliment cu o asistență financiară consistentă. La acest acord au ajuns preșsedinții celor două state, Putin și Ianukovici, după întâlnirile ce au avut loc la Moscova.

 

Rusia a promis Kiev-ului un ajutor financiar masiv. Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a declarat acest lucru agențiilor de presă, în cursul zilei de marți. Acordul se referă în special la următoarele măsuri: Rusia urmează să investească 15 miliarde de dolari (aprox. 11 miliarde de euro) în titluri de stat ucrainiene. Pe lângă aceasta, Putin a mai anunțat o reducere de aproape 30% din din prețul la care Ucraina se aprovizionează în acest moment cu gaze naturale din Rusia. Conform companiei de stat Gazprom, începând cu ianuarie 2014 doar 268,50 dolari (aproximativ 195 de euro) pentru 1000 metri cubi de gaze naturale și, prin urmare, mult mai puțin decât acesta costă pe piața din Occident. Până în prezent, prețul s-a situat în jurul valorii de 430 de dolari.

 

În plus, va fi reluată furnizarea de petrol din Rusia către o rafinărie din portul Odessa, Ucraina, după o înterupere de 3 ani de zile, conform agenției de știri Reuters. Conform declarațiilor președintelui rus, nu s-a mai discutat posibilitatea aderării Ucrainei la o uniune vamală care să se întindă de la apele Oceanului Pacific până la granițele Uniunii Europene. Ianukovici a declarat că negocierile au fost constructive și subsatanțiale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 6 =