UK vs GERMANY

  • im-gegensatz-zu-deutschland-profitiert-grossbritannien-von-der-demografischen-entwicklung-in-den-naechsten-jahrzehntenEconomia Marii Britanii ar putea depăși pe cea a Germaniei până în 2030

Imperiul contraatacă. În 2030 producția britanică ar putea depăși pe cea a Germaniei, prezice Institutul de Cercetare  din Londra. Cu excepția cazului în care Republica Federală ar reveni la moneda Deutsche Mark.

 

În fiecare statisticile economice se readună. De fiecare dată Centrul britanic pentru Economie și Cercetare în Afaceri (CEBR) prezintă “Liga Economică Mondială”. În acest clasament mondial, se arată mereu aceeași întrebare. Cine are cea mai mare economie? Cine va urca și cine va coborâ în clasament în următorii ani?

 

În prognoza din 26.12.2013 CEBR și-a extins perioada de predicție pentru prima oară, de la 10 ani la 15 ani. Aceștia au ajuns la o concluzie explozivă, care îi îngrijorează pe germani. În 2028 economia Marii Britanii s-ar putea să o surclaseze pe cea germană cu până la 3 procente. Acest trend este posibil să continue și după anul 2028, astfel încât experții CEBR își extind predicția. În jurul anului 2030, Marea Britanie va înlocui Germania ca cea mai mare economie din Europa de Vest.

 

La prima vedere, această afirmație este una îndrăzneață. Performanța Economică a Marii Britanii a fost în 2012, ca valoare, doar la un sfert din cea germană. Diferența poate fi explicată prin dimensiunea populației celor două țări. Cei 82 de milioane de locuitori ai republicii federale pur și simplu produc mai mult decât cei 64 milioane de oameni din Marea Britanie.

 

Dar tocmai aici se află unul din punctele forte pentru revenirea Marii Britanii ca și centru economic al Europei. Populația germană este în scădere și tot mai în vârstă. În același timp, Germania se luptă pentru a dezvolta sisteme împotriva imigrației în creștere. În comparație, Marea Britanie este și a fost mereu o destinație populară pentru tineri imigranți. Iar până în anul 2030 dimensiunea populației se va egaliza, declară șeful CEBR Douglas McWilliams pentru Spiegel Online.

 

Al doilea argument pentru revenirea britanicilor este mai mult controversat. CEBR vede calitatea de membru a Germaniei la zona Euro ca un impediment major pentru creșterea economică a republicii federale. Este de așteptat să fie nevoie de mai multe planuri de salvare în următorii ani, fapt ce va duce la o depreciere a monedei Euro față de alte valute. Douglas McWilliams a delcarat că dacă Germania și-ar fi păstrat propria monedă, Deutsche Mark-ul, ar fi fost necesari mult mai mulți ani până ca Marea Britanie să preia locul Germaniei în clasament.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × = 16