Ultimul dictator al Europei este reales

luka3

Ultimul dictator al Europei este reales

Nu va fi o surpriză pentru nimeni. În această duminică bielorușii îl vor confirma din nou pe autocratul Lukașenko. Un următor conducător este deja pregătit.

Astăzi președintele bielorus Alexander Lukașenko va fi confirmat în funcție pentru a cincea oară consecutiv. Datorită numeroaselor încălcări ale drepturilor omului de către cel considerat de critici a fi ultimul dictator al Europei, sancțiunile UE împotriva Minsk sunt înăsprite. Este aproape ca o ironie a sorții că, cărțile bielorusei Svetlana Alexievici, a cărei opere de seamă sunt interzise în țara natală, au primit joi premiul Nobel pentru literatură. Alexievici a reacționat cu apelul că nu trebuie făcute nici un fel de concesii față de regimul totalitar.

Sancțiunile lui Lukașenko și criticile nu par să îl fi afectat în mod special. Acesta are acum 61 de ani și este de 21 de ani în funcție. În luna septembrie, când el a călătorit la adunarea generală a ONU de la New York, șeful statului l-a adus cu el și pe fiul său Kolia, în vârstă de unsprezece ani. Anatoli Lebedko, șeful marii opoziții civile, consideră că acesta este un semn clar pentru faptul că intenționează să rămână la putere atât cât dorește, iar viitorul său urmaș este acum prezentat întregii lumi.

După ultima realegere a lui Lukașenko din anul 2010, zecii de mii de bieloruși au ieșit în stradă. Autocratul a respins protestele cu acțiuni ce au dus la vărsare de sânge. Pentru a risipi criticile occidentale cu privire la viitoarele alegeri, el a eliberat pentru scurtă vreme șase dintre politicienii opoziției, printre care și fostul său candidat rival. Cei șase reprezintă ultimii deținuți politici din fosta Republică Sovietică. Dar nici unuia dintre ei nu îi este permis să candideze în alegerile prezidențiale.

Opozanții lui Lukașenko au anunțat boicotarea alegerilor și cer Uniunii Europene înăsprirea sancțiunilor.

Să aflăm care va fi reacția Occidentului, va fi mai incitant decât rezultatul alegerilor, nu există îndoială. Potrivit unui studiu al Institutului Independent de Studii Socio-Economice și Politice, 47,5% din alegători sprijină candidatura lui Lukașenko. Din ceilalți trei candidați doar Tatiana Korotkevici a condus un fel de campanie electorală. Ceilalți doi candidați nu au avut un rezultat semnificativ în cadrul sondajului.

http://www.n-tv.de/politik/Der-letzte-Diktator-in-Europa-laesst-waehlen-article16102111.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 8 = 32