Controlat de calculator, mini-autobuzul Olli se plimbă în prezent pe străzile din Berlin. Astfel el învață să ruleze prin traficul urban, până o va face la fel de bine ca un șofer experimentat. El învață totodată să comunice mai bine cu pasagerii.
Vehiculul prin care sistemul urban de transport ar putea fi revoluționar, este parcat într-un garaj berlinez. În formă de cutie cu patru roți, mini-autobuzul pare a fi o jucărie pentru copii. Constructorul american Local Motors a botezat această jucărie cu numele de “Olli”. Un vehicul, care poate schimba radical traficul urban pe distanțe scurte, împachetat într-un ambalaj haios.
Unele componente ale vehiculului provin dintr-o imprimantă 3D. Își încarcă bateriile prin intermediul plăcilor de inducție și ar trebui să fie complet autonom. Toate aceste caracteristici ar trebui să facă traficul mai sigur, ar trebui să ducă la economie de combustibil și să împiedice aglomerările urbane. Andreas Knie, administrator al Centrului de Inovație pentru Mobilitate și Dezvoltare Socială (Innoz), crede că astfel autovehiculele autonome au sens și utilitate. Innoz a acordat un adăpost pentru Olli în campusul Euref din Schöneberg și testează utilizarea sa de zi cu zi, iar Deutsche Bahn finanțează proiectul.
Din interior autobuzul seamănă cu o telecabină. De la finalul lunii noiembrie el rulează prin campusul privat doar în zilele de luni și vineri. Pasagerii așteaptă în stații, dar pentru siguranța lor în interior există un ghid uman de călătorie. Olli ia însă singur și plin de eleganță virajele, fiind capabil să identifice din timp și să ferească bicicliști sau pietoni. Aceste capacități nu sunt însă programate. Ceea ce îl face cu adevărat interesant este sistemul de inteligență artificială de la IBM, denumit Watson, care are capacitatea de a învăța. Un supercomputer este conectat wireless la autobuzul Olli, iar puterea de calcul vine de la un centru de date din Frankfurt.
Cu ajutorul lui Watson pasagerii vor putea pe viitor să comunice verbal cu Olli, despre vreme, rute, despre cea mai apropiată cafenea. Olli ar urma să aibe capabilitățile sociale ale unui șofer de autobuz. Deși nu este sigur că oamenii de publicitate ai producătorului ar fi încercat vreodată să comunice cu un șofer de autobuz din Berlin să vadă cum este această experiență. Tehnologia de recunoaștere vocală de la Watson filtrează cuvinte cheie și caută în baza de date existentă pe rețea pentru a identifica situații similare. Programul încearcă să găsească un motiv și o logică în spatele întrebării. În final, sistemul va oferi un răspuns verbal.
http://www.sueddeutsche.de/auto/autonomes-fahren-ein-bus-der-keinen-fahrer-braucht-1.3293140