Cine iubește berea a avut probabil cel puțin odată acest vis: de la robinet să nu mai curgă dintr-o dată apă ci bere proaspătă și spumoasă. În Bruges (Belgia) un berar și-a construit o conductă pentru transportul băuturii.
Proiectul sună aventuros, are însă motive economice: proprietarul berăriei de tradiție De Halve Maan din Bruges, Xavier Vanneste, a tras o conductă de trei kilometri pe sub orașul inclus în patrimoniul UNESCO, prin care vrea să transporte bere.
De Halve Maan, echivalentul flamand pentru semilună, își desfășoară activitatea printre canale, magazine de suveniruri și tarabe cu cartofi prăjiți, direct în mijlocul cartierului medieval al orașului Bruges. De 500 de ani se produce bere aici, explică Vanneste, care conduce berăria pentru a șasea generație consecutivă. Extinderea producției din ultimii ani a adus de asemenea probleme. În mica berărie nu mai era destul loc pentru a putea umple toate sticlele, de aceea compania a construit o fabrică cu linie de ambalare la circa trei kilometri depărtare de centrul orașului, într-un parc industrial.
De atunci în fiecare zi patru sau cinci cisterne, fiecare încărcată cu aproximativ 30.000 de litri de bere, trebuie să parcurgă drumul dintre berărie și stația de ambalare. Dar structura orașului, veche de 600 de ani, prezintă străzi înguste și întortocheate, nepotrivite pentru astfel de activități moderne. În special vara sunt mulți turiști pe străzi, iar Vanesste a pus la cale o soluție practică.
Când a zărit un muncitor ce lucra la întreținerea unor cabluri, i-a venit ideea construirii unei conducte subterane, de la berărie până la fabrica de ambalare. Șeful berăriei este sigur că se va aduna tot mai multă furie datorită perturbării traficului prin activitățile sale de transport. Iar prin construirea unei conducte, el ar putea să păstreze berăria pe locația ei actuală și tradițională, în centrul istoric al orașului. Planificarea și construcția conductei a durat patru ani. Din punct de vedere tehnic nu este un proiect complicat, este aceeași procedură ca și în cazul introducerii unor conducte de apă potabilă, spune Vanneste.
Conducta se află la o adâncime ce variază între 2 și 34 de metri sub pământ. În cel mai adânc punct ea trece pe sub un complex de garaje. Drumul public a trebui să fie spart doar în două locuri pentru introducerea conductei. Vanneste a investit o sumă totală de patru milioane de euro în acest proiect. Conducta este construită din plastic dur și nu dăunează mediului înconjurător, putând fi curățată ușor și sterilizată. Aceasta va livra din luna septembrie o cantitate de 4000 de litri de bere pe oră.