Un bun prieten al Oradiei, Emil Hurezeanu, ambasador al Romaniei in Germania

1006_F-1.B.B.

In discutiile pline de expierente pozitive cu dl. Emil Hurezeanu, avute cu cateva saptamini aici la Oradea, cu prilejul Galei Top Branduri bihorene, din respectul cuvenit pentru tot ce face pentru Romania, ii adresam apelativul EXCELENTA, parca anticipind intr-un fel confirmarea dreptului oficial de a i se adresa astfel in viitorul apropiat. Si iata ca de ieri, prin calitatea de nou ambasador al Romaniei in Germania, aprecierea de excelenta pentru calitatea sa de om, se asociaza celei de oficial al statului roman. Dar in culise lucrurile nu au fost chiar asa de confortabile, organizatoric vorbind.

„Nicio numire şi nici terminarea procesului până la acreditare nu s-ar putea face dacă n-aş fi cetăţean român. E adevărat, multă vreme n-am fost cetăţean român, pentru că am renunţat la cetăţenia română în momentul în care, cu ani în urmă, cetăţenia locului în care trăiam atunci, cea germană, nu se putea obţine decât renunţând la cetăţenia originară. Ulterior, lucrurile s-au schimbat, m-am reîntors în ţară, dar germanii nu acceptau dubla cetăţenie. Tot felul de legături mai vechi cu oraşele şi locurile în care am trăit şi am muncit nu mi-au permis să renunţ la cetăţenia germană. Am avut un statut de rezident german, cu paşaport german, în România. Având un statut legal de rezident aici, neavând funcţii publice – care până în 2003 cereau insistent cetăţenia română – şi mai ales după 2003, după modificarea Constituţiei s-a acceptat principiul dublei cetăţenii şi pentru oamenii cu funcţii politice. Am păstrat această stare de cetăţean german rezident în România. În ultimele luni, în situaţia în care s-a pus problema unei posibile nominalizări pentru această funcţie, am depus cererea de redobândire a cetăţeniei, la începutul lunii martie, primind aprobarea redobîndirii cetăţeniei”, a declarat dl. Hurezeanu la Digi24 cu aceasta ocazie.

Cu aceeasi ocazie domnia sa a sustinut: „Convenţional, dacă ar fi existat o exigenţă, fie a legii române, fie a legii germane, care n-ar fi acceptat această dualitate, aş fi renunţat la cetăţenia germană, ca să păstrez numai cetăţenia română”. Sunt convins ca va face totul pentru ca relatiile cu nemtii sa fie dintre cele mai bune. Alaturi de domnia sa sa zambim putin…

—————————————————————————————————regular_smile….Ambasadorul irakian la Natiunile Unite tocmai a terminat un discurs si iese pe hol, unde se intalneste cu presedintele Bush. Isi strang mainile si irakianul zice:
– Stiti, am si eu o intrebare.
– Excelenta, daca pot sa va ajut o sa o fac cu mare placere, raspunde Bush.
– Fiul meu se uita la filmul asta, Star Trek, si acolo sint si rusi, si negri, si
asiatici, dar niciodata arabi.
La care presedintele Bush rade, se apleaca la urechea irakianului si-i sopteste:
– Pai asta e din cauza ca actiunea se petrece in viitor…

————————————————————————————————–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × = 8