Un calculator de buzunar a schimbat lumea

ACHTUNG-Nur-zur-redaktionellen-Verwendung-im-Zusammenhang-mit-der-aktuellen-Berichterstattung

Discuțiile, fotografiile și navigarea pe internet: smartphone-ul este un dispozitiv foarte util și de mici dimensiuni fără de care astăzi nu ne mai putem imagina viața. Primul smartphone care a sosit pe piață în urmă cu 20 de ani era conceput ca și birou mobil cu conexiune fax.

Un utilizator tipic de smartphone din Germania se uită în medie de 88 de ori pe zi la smartphone-ul său. Cel puțin acesta este rezultatul studiului oamenilor de știință din echipa lui Alexander Markowetz. De 35 de ori pe zi utilizatorul verifică dacă nu a primit o notificare sau un mesaj nou ori vrea doar să vadă cât e ceasul. De alte 53 de ori pe zi utilizatorul deblochează aparatul pentru a scrie un mesaj, pentru a surprinde o fotografie, a porni o aplicație sau pentru a naviga pe internet.

Importanța în viața de zi cu zi se reflectă în cifrele de vânzări: în anul 2016 doar în Germania au fost vândute 28 milioane de smartphone-uri după estimările asociației din domeniu, Bitkom. Acest trend nu a fost prevăzut în urmă cu 20 de ani când lua startul era smartphone-urilor. Această eră a debutat în anul 1996, cu mai bine de zece ani înaintea lansării primului iPhone.

La CeBIT în Hannovra concernul de telefonie mobilă finlandez, Nokia, a anunțat modelul “Nokia 9000 Communicator”, ca fiind un “birou complet în format de buzunar”. Acesta a ajuns apoi în magazine pe data de 15 august 1996. Printre cele mai importante funcții se promova pe vremea aceea posibilitatea de a trimite și a primi faxuri. În afară de asta dispozitivul cu o greutate de 400 de grame se vindea pentru o sumă de 2700 de mărci germane și includea și un calendar electronic, o carte de telefon în format digital, o aplicație pentru luarea de notițe și un calculator.

Unii experți văd primul smartphone al lumii ca fiind modelul “Simon Personal Communicator”, care a fost lansat deja în 1994 în SUA de către IBM. Dar spre deosebire de Communicator-ul de la Nokia, acesta nu oferea posibilitatea de a naviga pe internet, ceea ce pentru majoritatea istoricilor tehnologici reprezintă o funcție de bază pentru conceptul de smartphone. Iar în timp ce IBM s-a retras rapid de pe piață, Nokia a continuat. În anul 1999 finlandezii au lansat modelul Nokia 7110, primul dispozitiv de pe piață care oferea tehnologia WAP, prin care se puteau accesa pagini web special formatate pentru fi afișate pe telefonul mobil. Împreună cu cei de la Samsung, Nokia a fondat în anul 2004 a treia generație de rețele de telefonie mobilă, UMTS, în Germania.

A rămas însă în sarcina lui Steve Jobs, CEO al Apple, să schimbe radical piața de smartphone-uri și să-i dea acesteia un impuls mult așteptat. Într-o prezentare devenită între timp legendară, de la deschiderea târgului MacWorld ce a avut loc pe data de 9 ianuarie 2007, el a promis publicului fix trei dispozitive: un player de muzică cu funcție de touch, un telefon revoluționar și un comunicator-internet cu un design complet nou. Jobs a repetat acești termeni atât de des încât toată lumea din sală a început să îi pronunțe. Apoi a venit surpriza: toate aceste trei funcții se regăseau în același dispozitiv.

http://www.n-tv.de/technik/Ein-Taschencomputer-veraenderte-die-Welt-article18374221.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 − 9 =