Un german a trăit un an ca și pe planeta Marte

08be1842512fed61e210bf60583c02d6

Au ieșit recent din costumele lor spațiale și sunt bucuroși să consume în sfârșit mâncare proaspătă: 365 de zile a petrecut o echipă de cercetare pe un vulcan din Hawaii, iar acolo au dus o viață care simulează condițiile de pe planeta Marte. O femeie cercetător din Germania a făcut și ea parte din echipă.

Bun venit înapoi pe Pământ: un an de zile a petrecut Christiane Heinicke împreună cu cinci colegi în condiții care simulează cele de pe planeta Marte. Experimentul deosebit de important ce a avut loc pe pantele vulcanului Mauna Loa din Hawaii a ajuns la final. Cele trei femei și cei trei bărbați au ieșit duminică din micul lor domiciliu de la 2500 metri altitudine în peisajul stearpăn plin de lavă, de data aceasta fără costumele lor spațiale, pe care ei au trebuit să le poarte timp de un an la fiecare ieșire în aer liber.

Echipa internațională a fost felicitată și bine primită de colegii lor. După o serie de îmbrățișări aceștia au primit o masă cu mâncare proaspătă, care a inclus fructe, salate și legume, de care geofizicianul Heinicke s-a bucurat foarte mult. La proiectul comun al Universității din Hawaii și autoritatea spațială NASA, micul grup de cercetători a testat în ce fel poate omul supraviețui în condiții vitrege pentru perioade lungi de timp și într-un spațiu extrem de redus. Experimentul a fost parte dintr-un studiu psihosocial.

Dacă planurile diferitelor națiuni cu programe spațiale pentru o călătorie spre planeta Marte vor deveni cândva realitate, atunci călătoria spre planeta roșie poate dura până la un an de zile.

http://www.n-tv.de/wissen/Deutsche-lebte-ein-Jahr-wie-auf-dem-Mars-article18521486.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 2