Un ghețar uriaș se va fisura în Antarctica

Un eveniment spectaculos se apropie, el fiind anunțat de ceva vreme: fisura din banchiza Larsen-C și-a sporit considerabil dimensiunile. Lipsesc doar câțiva kilometri pentru ca un eisberg gigant să fie format – cel mai mare care a fost documentat vreodată.

Fisura din banchiza Larsen-C din Antarctica a crescut cu 17 kilometri în ultimele zile. Mai lipsesc doar 13 kilometri până la o separare completă. Acest lucru indică faptul că urmează foarte curând ruperea unui volum imens de gheață. Aceasta este concluzia cercetătorilor de la Swanswa University in Wales, după studiul celor mai recente date obținute din satelit.

Crevasa Larsen C va duce la formarea celui mai mare aisberg documentat vreodată, cu o suprafață de 5000 de kilometri pătrați. Procesul este monitorizat de cercetătorii britanici prin intermediul proiectului “Midas”, sub conducerea Swansea University. Profesorul Adrian Luckman de la Swansea University College of Science, conducătorul proiectului, descrie cele mai recent date și menționează că din ianuarie și până la data de 31 mai fisura din Larsen-C s-a extins cu alți 17 kilometri. Luckman a mai adăugat că momentul separării este foarte aproape, iar aisberg-ul rezultat ar avea o suprafață egală cu a Țării Galiilor.

Larsen C are o grosime de 350 de metri și plutește pe marginea Antarcticii de Vest. Desprinderea ghețarului nu ar trebui să aibe un efect semnificativ asupra nivelului mării, pentru că el plutește deja în mare. Cu toate acestea, dacă toată banchiza Larsen C se va deplasa și va ajunge în mare, atunci nivelul mării ar putea crește cu aproape zece centimetri, arată estimările cercetătorilor.

Proiectul Midas va urmări în continuare evoluția banchizei și va evalua impactul acesteia asupra nivelului mării, spune Luckman. Noutățile pot fi urmărite pe blog-ul projectmidas.org și pe pagina de Twitter a proiectului.

http://www.n-tv.de/wissen/Riesen-Eisberg-in-Antarktis-kurz-vor-Abbruch-article19871900.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

30 − = 28