Un hacker fură date ale utilizatorilor

95282a3d4f9a7365bf6ff6b32211356e

Poreclit “colectorul”, pentru că fură milioane de înregistrări din diferite surse. Pe care apoi le oferă mai departe unei firme de securitate. Experții trag alarma.

Experții în securitate au descoperit furtul de adrese de e-mail și date de acces de la peste 272 de milioane de conturi de utilizatori. Cu 57 de milioane de adrese, majoritatea utilizatorilor provin de la principalul furnizor de servicii de e-mail din Rusia, Mail.ru, anunță fondatorul Hold Security, Alex Holden. Yahoo, Microsoft sau Google au fost afectate prin milioane de utilizatori, sute de mii de conturi provin însă din Germania.

Mail.ru explică faptul că în prezent se verifică câte din aceste adrese mai sunt încă în uz. Hold Security ar fi anunțat companiile afectate la zece zile după descoperire. Holden este expert în criminalistică online pentru regiunea Europei de Est. În urmă cu doi ani de zile el a descoperit o bază de date cu datele de acces spre 1,2 miliarde de conturi ale utilizatorilor, cea mai mare descoperire de acest gen.

Făptașul acestei noi descoperiri este, potrivit lui Holden, un tânăr hacker rus, care s-a declarat pe un forum pregătit să ofere doritorilor 1,17 miliarde de înregistrări. Pentru că acestea provin din mai multe surse diferite, experții l-au poreclit “colectorul”. După eliminarea dublurilor și sortarea informațiilor au mai rămas 272 de milioane de intrări. Deosebit de surprinzător este faptul că hackerul ar fi cerut doar 50 de ruble pentru toate acestea, ceea ce este echivalentul a mai puțin de un euro.

El ar fi oferit datele aproape gratis pentru a-și aduna laudele membrilor de pe forumul de hackeri. Holden a avertizat faptul că, această persoană este pregătită să facă cadou datele către oameni care sunt amabili cu el. Pe lângă adrese de e-mail de la Mail.ru, mai există în baza lui de date și 40 de milioane de conturi Yahoo, 33 de milioane de la Microsoft și aproape 24 de milioane de la Google. Un purtător de cuvânt al Microsoft a declarat că experții companiei s-au angajat în descoperirea tuturor conturilor afectate.

http://www.n-tv.de/technik/Hacker-stiehlt-Millionen-Nutzerdaten-article17629341.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 2 =