Un hacker iranian se află la originea actelor de piraterie ce au vizat HBO și “Game of Thrones”

Un pirat cibernetic iranian se află la originea atacului online ce a vizat în primăvara acestui an postul de televiziune HBO, care i-a permis acestuia să intre în posesia scenariului unui episod – pe atunci încă nedifuzat – din serialul “Game of Thrones”, a anunțat marți justiția americană, citată de AFP.

Potrivit serviciului de presă al procurorului federal din Manhattan, Joon Kim, care a publicat documentul ce va sta la baza procedurii de inculpare, autorul atacului este Behzad Mesri, care trăiește în Iran și a piratat în trecut diverse ținte în contul guvernului iranian.

Contactat de AFP, un purtător de cuvânt al procurorului a declarat că suspectul nu se află în custodia autorităților americane.

Potrivit documentului publicat marți, piratul cibernetic iranian, cunoscut sub pseudonimul “Skote Vahshat”, a furat conținuturi de pe serverele HBO între lunile mai și august 2017, în special scenariul unui episod încă nedifuzat din serialul de mare succes “Game of Thrones”.

El a intrat de asemenea în posesia unor episoade nedifuzate din serialele “Curb Your Enthusiasm”, “The Deuce”, “Ballers”, “Barry” și “Room 1004”, potrivit autorităților americane care au anchetat acel atac cibernetic.

Hackerul iranian a cerut o despăgubire de 6 milioane de dolari în bitcoin, o monedă virtuală ale cărei tranzacții permit păstrarea anonimatului, amenințând că dacă postul HBO nu îi va achitat acea sumă atunci va publica pe internet 1,5 teraocteți din conținuturile furate.

Postul HBO nu a achitat suma cerută la data limită fixată de hacker, 29 iulie, iar Behzad Mesri a început din ziua următoare să publice aceste conținuturi pe internet.

Cazul a fost intens mediatizat, însă identitatea piratului cibernetic a rămas până marți necunoscută publicului larg.

Procurorul american a formulat șapte capete de acuzare împotriva autorului prezumtiv, care va fi judecat inclusiv pentru furt, fraudă informatică și tentativă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

95 − = 92