Un miliard de euro, excedent bugetar la sase luni, “cin’ sa fie di vina”, TVA-ul redus, DNA-ul sau americanii care baga bani in Romania ca sa tina rusii departe de noi

calc1_81847

Minune, bugetul general consolidat a încheiat primul semestru cu un excedent de peste 4 miliarde de lei. Adica un excedent clar si limpede de circa un miliard de euro, in pumgutza statului, care deja devine pungoi-:).

Cin’ sa fie, cin’ sa fie, de vina? TVA-ul redus, DNA-ul care a bagat frica in evazionisti sau americanii care pompeaza bani in Romania ca sa tina rusii departe de noi.


Dar sa vedem detaliile. Concret, bugetul general consolidat a încheiat asadar primul semestru cu un excedent de 4,2 miliarde de lei, respectiv 0,6% din PIB, faţă de un deficit de 3,5 miliarde lei, respectiv 0,5% din PIB, înregistrat la aceeaşi dată anul trecut. Veniturile înregistrate de bugetul general consolidat, în sumă de 110,6 miliarde lei, reprezentând 15,8% din PIB, au fost cu 10,2% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit datelor publicate, vineri, de Ministerul Finanţelor Publice.

Finanţele notează că au fost înregistrate creşteri “fără precedent” la colectările din TVA (18,3%), impozitul pe venit (14,2%), venituri nefiscale (11,1%) şi accize (8,6%). Încasările din contribuţii de asigurări sociale au scăzut doar cu 1,3% faţă de anul anterior, fiind influenţate de reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuţiilor angajatorilor, cât şi creşterea pe anul 2015 cu 0,5 puncte procentuale a cotei de contribuţie către pilonul II de pensii. Alte informatii dupa zambetul sinergic….

——————————————————————————————————————————————–

regular_smile....acum ca tot avem excedent bugetar, iata filozofia bugetarilor…

Cele cinci porunci ale vietii (valabile pentru bugetare cu buget redus ca in imagine):
1. Sa nu gandesti.
2. Daca gandesti, sa nu spui.
3. Daca spui, sa nu scrii.
4. Daca scrii, sa nu semnezi.
5. Daca semnezi, sa nu te miri!

Maxima bugetarilor:

“Nu ma deranjeaza mersul la serviciu, ci faptul ca trebuie sa astept opt ore pana ……vezi aici continuarea,,,.”

——————————————————————————————————————————————–

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent la impozite şi taxe pe proprietate cu 3,4%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 7,5% şi venituri nefiscale cu 1%. Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 106,4 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 2,5% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,4 puncte procentuale ca pondere în PIB.

În structură, pe principalele titluri de cheltuieli s-au înregistrat reduceri în cazul cheltuielilor cu bunuri şi servicii, (cu 2,4%). O reducere semnificativă s-a înregistrat în cazul cheltuielilor cu dobânzile (7,9%) ca urmare a sezonalităţii plăţilor şi a scăderii randamentelor la titlurile de stat. În paralel, se remarcă o creştere semnificativă, cu 27,8% faţă de aceeaşi perioada a anului precedent, a cheltuielilor efectuate pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 9,6 miliarde lei, respectiv 1,4% din PIB, în termeni nominali la acelaşi nivel cu cel înregistrat la aceeaşi perioadă a anului trecut.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 6 = 4