Un miliard pe lună pentru SUA împotriva IS

der-einsatz-der-hightech-kampfjets-f-22-raptor-kostet-68-000-dollar-pro-flugstunde

Un miliard pe lună pentru SUA împotriva IS
1,5 milioane de dolari pentru o rachetă, puțin sub 70.000 de dolari pentru o oră de zbor a unei aeronave de luptă moderne. Războiul împotriva miliției teroriste este scump pentru Statele Unite ale Americii.

Pentru mai multe săptămâni Statele Unite și aliații săi luptă continuu prin raiduri aeriene împotriva miliției teroriste Stat Islamic (IS), inițial în Irak și de acum și în Siria. Oficialii guvernamentali americani și experții estimează că aceste misiuni ar putea dura mai mulți ani. Asta înseamnă că pe lângă amenințarea unor costuri enorme există și cea a pierderii vieților umane. Din punct de vedere al costurilor, cifra se ridică probabil la o sumă de miliarde cu două cifre.

Secretarul American al Apărării, Chuck Hagel își asumă costul și îl estimează ca fiind între șapte și zece milioane de dolari pe zi pentru operațiunile din Irak și Siria. El spune că cere Congresului fonduri suplimentare în funcție de durata operațiunilor. La Casa Albă se estimează că lupta împotriva jihadiștilor ar putea dura până la trei ani. Șeful armatei americane Martin Dempsey a spus, de o parte cu Hagel că se aștepată ca în viitor să apară probleme financiare.

Expertul financiar Adams Gordon de la Universitatea Americană a comentat că utilizarea de armament ar putea ajunge să coste 15-20 de miliarde de dolari pe an. Jim Haslik de la centrul de cercetare Atlantic Council așteaptă după propriile informații, de asemenea ca, costurile să se ridice la peste 10 miliarde anual.

http://www.faz.net/aktuell/politik/eine-milliarde-dollar-im-monat-fuer-amerikas-kampf-gegen-den-is-13178532.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × = 12