Un nou avion supersonic

Concorde a fost o legendă, până ce modelul a fost retras datorită multiplelor probleme pe care le-a avut. Compania Boom vrea să reînvie conceptul. Avionul pare să fie bine primit de companiile aeriene.

La peste 13 ani după retragerea de pe piață a avionului Concorde există posibilitatea unei reîntoarceri a zborului supersonic. O compania americană tânără pe nume Boom a primit între timp 76 de comenzi pentru aparatul său de zbor supersonic cu 55 de locuri, spune Blake Scholl, fondator și director executiv, la cel mai mare târg aerian din lume, ce a avut loc în localitatea Bourget din apropierea capitalei Paris. Noul avion al celor de la Jet va fie chiar mai rapid decât legendarul Concorde, atingând viteza Mach 2,2 – deci de peste două ori viteza sunetului.

Primul client va fi linia aeriană britanică Virgin Atlantic, deținută de miliardarul Richard Branson. Alți cumpărători vor fi prezentați pe rând. Mica versiune de test, XB-1, numită “Baby-Boom”, va fi testată prima dată la finalul anului 2018. Compania adoptă în dezvoltarea avionului o strategie în mai mulți pași. În curând vor exista și autorizațiile necesare pentru “Baby-Boom”, ceea ce va da startul dezvoltării avionului de dimensiuni mai mari, spune Scholl.

Pentru că avionul celor de la Boom va atinge, la fel ca și Concorde-ul, de două ori viteza avioanelor convenționale de la Boeing și Airbus, timpul de călătorie ar trebui să se reducă și el la aproximativ jumătate. Pe ruta Paris-New York pasagerii vor avea nevoie de doar 3,5 ore în loc de șapte ore cât durează în prezent, spune Scholl. Companiile aeriene care au cumpărat acest avion ar putea să se diferențieze de concurență cu ajutorul acestuia.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Neues-Uberschallflugzeug-rueckt-naeher-article19899039.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

25 − 18 =