Un nou pod va ajuta la conectarea Croației

Teritoriul Croației este întrerupt pentru câțiva kilometri în sudul țării, pentru că acolo țara vecină Bosnia are acces la mare. Pentru sute de mii de turiști acest lucru înseamnă cozi interminabile și multă furie. Dar la orizont există și oportunități de îmbunătățire.

Se va construi un nou pod, care este menit să oprească frustrările turiștilor care trec prin regiune. După cum este de așteptat, anunțul a provocat euforie printre operatorii locali de unități de cazare sau divertisment, care cred că astfel turismul va avea semnificativ de câștigat. Țara vecină, Bosnia-Herțegovina, are ieșire la mare pe o porțiune de 23 de kilometri, ceea ce întrerupe teritoriul croat de la Marea Adriatică. Astfel că turiștii din Europa Occidentală trebuie să treacă prin multe formalități pentru a putea ajunge la destinație. Croația este stat membru al UE, Bosnia nu este. Rezultatul se vede în cozile interminabile de la vamă.

Podul ar trebui să rezolve această problemă. Comisia UE a aprobat luna trecută acordarea sumei de 357 de milioane de euro, 85% din totalul investiției de 420 milioane. Suma va fi folosită pentru construcția unui pod lung de 2,4 kilometri și a drumurilor care vor conecta podul la arterele principale, cu o lungime totală de 20 de kilometri. Proiectul este planificat deja de 20 de ani, aceasta a fost demarat de două ori, dar lucrările de construcție au fost abandonate de fiecare dată, cel mai recent în 2010, din lipsă de fonduri. Oricine de pe coasta Mării Adriatice are doar cuvinte de laudă pentru acest pod, că aduce speranță, că este un miracol, că îndeplinește vise.

Este un pod relativ scurt, care ar trebui să fie finalizat până în anul 2022, cu o importanță majoră. Sudul coastei dalmațiene, care include, printre altele, renumita stațiune Dubrovnik, este izolată de restul țării de la declararea independenței Croației în anul 1991. Teritoriul este întrerupt de ieșirea la mare a țării vecine, Bosnia-Herțegovina, care deține stațiunea Neum.

http://www.n-tv.de/reise/Neue-Bruecke-soll-Kroatien-verbinden-article19939248.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 5