Cercetatorii au conceput noua tehnica GM, numita TransGene Stacking II
Tehnica îmbină opt gene ale antocianinei din țesutul de semințe.
S-a arătat că antocianina stimulează producția de antioxidanți.
Este o nouă tehnică de inginerie genetică este utilizată pentru a crea o tulpină de “super orez” care ar putea reduce riscul de cancer.
Tehnica produce orez care are un nivel ridicat de pigmenti care cresc antioxidanti numiti antociani. Experții consideră că orezul deține potențialul de reducere a riscului de anumite tipuri de cancer, boli cardiovasculare, diabet și alte tulburări cronice.
Incercarile anterioare de inginerie a productiei de antociani din orez au esuat, deoarece calea biologica este foarte complexa si a fost dificil sa se transfere in mod eficient multe gene in plante.
Pentru a aborda această problemă, cercetătorii au început să identifice genele necesare pentru ingineria producției de antocianină în țesutul de semințe de endospermă de orez care furnizează nutrienți embrionului de plantă în curs de dezvoltare.
Ei au analizat genele antocianinei în diferite soiuri de orez și au identificat genele defecte în subspecii care nu produc antociani. Pe baza acestei analize, ei au dezvoltat o strategie de combinare a opt gene pe baza antocianină, în special în endospermul soiurilor de orez japonica și indica.
Orezul purpuriu rezultat a avut niveluri ridicate de antocianină și activitate antioxidantă în endospermă.
Profesorul Yao-Guang Liu, autor principal al studiului, a declarat: “Am dezvoltat un sistem de stivuire transgenic foarte eficient, ușor de utilizat, denumit TransGene Stacking II, care permite asamblarea unui număr mare de gene în vectori unici pentru transformarea plantelor .
“Considerăm că acest sistem vectorial va avea multe aplicații potențiale în această eră a biologiei sintetice și a ingineriei metabolice”.
Până în prezent, tehnicile de inginerie genetică au fost folosite pentru a dezvolta orez îmbogățit în beta-caroten și folat, dar nu și antociani.
Și în timp ce antocianurile sunt prezente în mod natural în unele soiuri de orez negru și roșu, ele sunt absente în boabele de orez purpuriu, deoarece coji, tărâțe și germeni au fost îndepărtate.
Incercarile anterioare de inginerie a productiei de antociani din orez au esuat, deoarece calea biologica este foarte complexa si a fost dificil sa se transfere in mod eficient multe gene in plante.
Pentru a aborda această problemă, cercetătorii au început să identifice genele necesare pentru ingineria producției de antocianină în țesutul de semințe de endospermă de orez care furnizează nutrienți embrionului de plantă în curs de dezvoltare.
Ei au analizat genele antocianinei în diferite soiuri de orez și au identificat genele defecte în japonica și indica – subspecii care nu produc antociani.
Cercetătorii intenționează acum să evalueze siguranța orezului purpuriu ca hrană și vor încerca, de asemenea, să inginerie biosinteza antocianinelor în alte culturi, inclusiv grâul și orzul (imagine)
Cercetătorii intenționează acum să evalueze siguranța orezului purpuriu ca hrană și vor încerca, de asemenea, să studieze biosinteza antocianinelor în alte culturi, inclusiv grâul și orzul.
În viitor, cercetătorii cred că această tehnică ar putea fi utilizată pentru producerea multor altor substanțe nutritive importante și ingrediente medicinale.
CONTROVERSA MĂRFURILOR GM
Unii oameni se tem de alimentele modificate genetic.
Principalele subiecte ale dezbaterilor includ:
Alergenicitatea – Este posibil să se transfere o genă dintr-o plantă alergenică la o plantă non-alergenă.
Dar pana in prezent, nu au fost gasite efecte alergice in produsele alimentare modificate genetic prezente pe piata.
Transferul genei – riscul ca genele dintr-un aliment genetic modificat genetic să fie transferat către celulele organismului sau bacteriilor din tractul gastro-intestinal este considerat scăzut.
Cu toate acestea, există îngrijorare cu privire la transferul de rezistență la antibiotice genele și efectele asupra sănătății umane.