Un ou pe zi pare să ajute copiii mici să crească în inaltime

Un ou pe zi ar putea ajuta copiii subnutriți să crească la o înălțime sănătoasă, potrivit unui studiu de șase luni din Ecuador, Indiferent dacă este bine fiert sau moale, prajit sau amestecat într-o omletă, ouăle păreau să-i crească pe sugari. Ar putea fi o modalitate ieftină de a preveni oprirea creșterii, spun cercetatorii in revista Pediatrics.

Primii doi ani de viață sunt critici pentru creștere și dezvoltare – orice oprire a cresterii este în mare măsură ireversibilă. Alimentația slabă este o cauză majoră de oprire a cresterii, împreună cu infecțiile și bolile copilariei.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 155 de milioane de copii sub vârsta de cinci ani sunt prea scunzi pentru varsta lor. Cei mai mulți trăiesc în țările cu venituri mici și medii și experții în domeniul sănătății au căutat modalități de abordare a problemei.

Lora Iannotti și colegii săi au creat un experiment pe teren în zonele muntoase din Ecuador și au oferit copiilor foarte mici (cu vârsta cuprinsă între șase și nouă luni) gratuit consumul de ouă pentru a descoperi dacă acest lucru ar putea fi benefic. Doar jumătate din cei 160 de tineri care au participat la studiul randomizat au fost hrăniți cu ou pe zi timp de șase luni – ceilalți au fost monitorizați pentru comparație.

Cercetatorii au vizitat familiile copiilor in fiecare saptamana pentru a se asigura ca au ramas in planul de studiu si pentru a verifica orice probleme sau efecte secundare, inclusiv alergii la ou.

La sfarsitul studiului, oprirea cresterii in inaltime a fost mult mai puțin frecventă în rândul grupului care a urmat tratamentul cu ouă – prevalența a fost cu 47% mai mică decât în grupul care nu a consumat oua, chiar dacă la inceputul studiului, relativ mai mulți dintre acești sugari hrăniți cu ouă au fost considerați scunzi pentru vârsta lor.

OMS recomandă mamelor din întreaga lume să alăpteze exclusiv sugarii in primele șase luni ale copilului pentru a obține o creștere optimă, dezvoltare și sănătate. După primele șase luni, sugarii trebuie să primească alimente complementare nutritive și să continue alăptarea până la vârsta de doi ani sau mai mult.

Fundatia British Nutrition a avertizat: “In timp ce ouale sunt o alimentatie nutritiva, este foarte important ca acesti micuți sa aiba o varietate de alimente in dieta lor. Nu numai ca este necesar sa obtina toate vitaminele si mineralele de care au nevoie, dar este important sa se familiarizeze cu o gamă largă de gusturi și texturi’’.

http://www.bbc.com/news/health-40158358

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 8 =