Un portret al lui Mao realizat de Andy Warhol, scos la licitație în aprilie la Hong Kong

Un portret serigrafic al fostului lider chinez Mao Tze-Dun realizat în 1973 de Andy Warhol va fi scos la licitație în aprilie la Hong Kong, a anunțat casa de licitație Sotheby’s, organizatorul vânzării, relatează AFP.

Lucrarea ar putea aduce 15 milioane de dolari (în jur de 14 milioane de euro), apreciază Sotheby’s, subliniind că este vorba despre estimarea cea mai ridicată până în prezent pentru un tablou vândut în Asia.

Licitația, despre care organizatorul spune că este prima vânzare “semnificativă” de artă occidentală contemporană la Hong Kong, intervine pe fondul creșterii cererii din partea colecționarilor din regiune, în special din China.

Cumpărătorii chinezi ar putea totuși să o boicoteze, notează AFP, pentru că celebrele portrete ale lui Mao realizate de foarte cunoscutul reprezentant al curentului pop art sunt controversate în China.

În 2013, o mare retrospectivă a lui Andy Warhol la Shanghai a trebuit să renunțe la zece portrete serigrafice, după ce anterior acestea au fost prezentate la Hong Kong și Singapore.

Această retragere a fost o “decizie reciprocă” luată împreună cu curatorii de la Shanghai și Beijing, unde a fost prezentată expoziția, a explicat atunci muzeul Andy Warhol din Pittsburgh, explicând “că exista o oarecare îngrijorare în a le expune”.

Utilizarea în China a imaginii lui Mao rămâne o chestiune sensibilă, pentru că acesta rămâne o figură controversată, chiar dacă portretul său veghează deasupra pieței Tiananmen din Beijing și apare pe bancnote. Cultul personalității întreținut în jurul lui Mao în anii 1960 și 1970 a dus la apariția a numeroase portrete și statui, astăzi în mare parte dispărute.

Sotheby’s speră însă ca entuziasmul pentru calitățile artistice ale lui Warhol să depășească îngrijorările politice.

“Sperăm ca problemele politice să nu îi îndepărteze pe oameni (…), vorbim despre artă”, a declarat pentru AFP organizatoarea vânzării, Isaure de Viel Castel. Portretul, despre care ea a spus că este “o capodoperă”, cu dimensiuni de 127 cm pe 107 cm, va fi scos la licitație la 2 aprilie.

Realizate în 1972 și 1973, portretele lui Mao Tze-Dun marchează revenirea lui Andy Warhol (1928-1987) la pictură.

Ele ar fi inspirat vizita istorică a președintelui american Richard Nixon în China în 1972 și întâlnirea lui cu părintele Revoluției culturale.

Warhol, care a vizitat China în 1982, cu cinci ani înainte de moarte, a realizat sute de portrete ale lui Mao, cu o colorit foarte bogat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

63 − 54 =