Un sincrotron ce reunește cercetători din țări rivale, inaugurat în Iordania

Un centru de cercetare care reunește oameni de știință provenind din țări rivale din punct de vedere politic, cum sunt Iranul și Israelul sau Ciprul și Turcia, a fost inaugurat marți în apropiere de Amman de regele Abdullah al II-lea.

”Centrul internațional de radiație sincrotron pentru științe experimentale și aplicate în Orientul Mijlociu”, supranumit Sesame, a fost inaugurat la Allan (35 km nord-vest de Amman), potrivit unui comunicat al cabinetului regal, citat de France Presse.

Sursă de radiație sincrotron de a treia generație, Sesame este ”primul centru internațional de cercetare de acest gen din regiune”, conform acestei surse.

Creat sub auspiciile UNESCO, centrul cuprinde trei acceleratori de particule, cu o capacitate de 2,5 gigaelectronvolți (GeV), care pot produce o radiație extrem de intensă numită sincrotron, permițând astfel sondarea materiei. Misiunea sa este de a ”contribui la progresul și la încurajarea cercetării științifice în medicină, farmacologie, fizică, chimie, biologie …”.

Acest echipament puternic reunește mai ales ”oameni de știință din țări membre (UNESCO), precum Cipru, Egipt, Iran, Israel, Iordania, Pakistan, Palestina și Turcia”, adaugă comunicatul. Este vorba de o premieră în regiune între țări care nu au relații diplomatice sau sunt în conflict.

Acesta va fi primul sincrotron din lume alimentat numai cu energie solară, a subliniat în cadrul ceremoniei de inaugurare președintele centrului, profesorul Llewellyn Smith. El a spus Sesam va ”atrage numeroși oameni de știință din regiune (…) și a primit deja 55 de proiecte de cercetare”.

Construcția centrului a costat peste 100 de milioane de dolari (aproximativ 90 de milioane de euro), furnizați în mare parte de către țările membre UNESCO, pe lângă un sprijin din partea Europei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 2 =