Un sistem inovator și nepoluant de transport în comun este testat în China

tyyy 

China testează un nou concept de sistem de transport public menit să răspundă problemelor poluării și aglomerației în trafic – sistemul Transit Elevated Bus (TEB), un autobuz electric, pe șine, care însă nu ocupă loc în trafic, mașinile putând să circule pe sub el și care le oferă pasagerilor niște condiții de călătorie de invidiat, conform BBC și wired.co.uk.

Futuristul autobuz TEB are lungimea de 22 de metri, 7,8 metri lățime și înălțimea de 4,8 metri, rulând la o înălțime de 2 metri față de carosabil, astfel încât mașinile aflate în trafic, pe două benzi de circulație, pot trece pe sub el. TEB a fost testat pe o porțiune de drum de 300 de metri din orașul Qinhuangdao, provincia Hebei, la o viteză de deplasare foarte mică.

Odată ce aceste autobuze vor primi undă verde și își vor începe misiunea de transport public, vor circula cu viteza de până în 65 km/h pe niște șine speciale montate de-a lungul benzilor de circulație.

Spațiul generos rezervat pasagerilor seamănă mai mult cu salonul de așteptare al unui aeroport modern decât cu un banal autobuz pentru transportul public. Capacitatea maximă de transport este de 300 de persoane, însă proiectul inițial pentru acest sistem de transport propunea o soluție cu 4 vagoane, caz în care un singur autobuz TEB poate ajunge să transporte până la 1.200 de pasageri. Conform producătorului, o unitate de transport TEB poate înlocui 40 de autobuze convenționale.

Deocamdată testele derulate au fost simple, autobuzul TEB rulând în linie dreaptă pe o distanță de 300 de metri, fără a fi nevoit să schimbe direcția în intersecții, să oprească la semafoare sau să treacă peste poduri ș.a.m.d.

“TEB îndeplinește aceleași funcții ca și metroul, însă costurile sale de construcție sunt mai mici de 1/5 decât cele ale metroului”, susținea Bai Chiming, inginerul care coordonează proiectul TEB.

“Construcția sa poate fi finalizată într-un an”, mai susținea el în luna mai, cu ocazia prezentării unei machete a acestui nou concept de transport urban la cea de-a 19-a ediție a Expoziției Internaționale High-Tech Beijing. Iată că doar câteva luni mai târziu prototipul este gata și a intrat în teste, iar presa chineză estimează că până la sfârșitul acestui an, TEB ar putea transporta pasageri prin orașele aglomerate ale Chinei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

58 − = 50