Un studiu spune că fumătorii eliberează societatea

61210903

Un studiu spune că fumătorii eliberează societatea

Câți bani costă fumatul pentru societate? Această întrebare este abordată de doi cercetători din Karlsruhe – iar aceștia au obținut un rezultat clar.

Fumătorii din Germania sunt potrivit unui studiu, mai puțin costisitori pentru Casele de Asigurări Sociale și pentru plătitorii de taxe. Motivul principal numit de profesorul Berthold Wigger și colegul său Florian Steidl de la Karlsruher Institut für Technologie este faptul că fumătorii mor în medie cu cinci ani mai devreme decât nefumătorii și beneficiază în consecință de pe urma pensiilor sau a indemnizațiilor de retragere.

Astfel că fumătorii se pare că, conform studiului, pun o presiune mai mică pe trezorerii, aducând economii de miliarde. Acest efect financiar este, potrivit datelor cercetătorilor, mai puternic și de volum mai mare decât sumele cheltuite pe îngrijirile medicale suplimentare de care fumătorii trebuie să beneficieze pe parcursul vieții lor ca urmare a unei stări de sănătate mai proaste decât a nefumătorilor, sau a pensionării anticipate a acestora.

Wigger spune că a fost cercetat pentru prima dată costul net al fumatului în Germania. Dar în studiu a fost vorba doar despre acele costuri pe care publicul larg trebuie să le suporte. Unele costuri sunt suportate de însăși persoana care fumează: astfel că fumătorii au, spre exemplu, un venit mai redus decât nefumătorii.
Ambii cercetători au ales pentru cercetarea lor o nouă abordare. Aceștia au introdus în modelul ca si calcul un nefumător teoretic și societatea reală a anului 2011, extinzând calculele la o speranță de viață de 89 de ani, iar apoi au stabiti prin calcule și estimări care sunt costurile principale și economiile realizate pentru societate. Rezultatul a fost că societatea reală este cu 36,4 miliarde de euro mai avantajoasă pentru toți. În aceasta fumează 30% dintre bărbați și 21% dintre femei.

http://www.n-tv.de/wissen/Studie-Raucher-entlasten-Gesellschaft-article15833986.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

67 − 65 =