UNA DIN DOUA SUTE

insolvencyUNA DIN DOUA SUTE

O firmă din 200 doar a reuşit să-şi reia activitatea şi să revină în circuitul economic după ce a intrat în insolvenţă. Numai în acest an au intrat în reorganizare aproape 27.000 de companii. Dintre acestea puţin peste 100 derulează din nou afaceri. Consultanţii în insolvenţă spun că greşelile de management şi supraîndatorarea au fost principalele cauze pentru care majoritatea firmelor nu au supravieţuit.

Numai în acest an, aproape 3.500 de firme din Bucureşti şi-au depus dosarul pentru a intra în insolvenţă. Pe locul al doilea în clasament se afla judetul Bihor, cu 1.600 de companii care au intrat în reorganizare. Peste 1.400 de firme din Galati au avut aceeaşi soartă. Judeţele Braşov şi Dolj au fiecare peste 1.000 de firme care au intrat în insolvenţă.

Cauzele pentru care zeci de mii de firme au eşuat sunt din cele mai diverse.Sunt greșeli ale echipelor de management, decizii greșite în momente importante, supraîndatorări, scăderi ale consumului, concurența, modificări legislative, alte elemente de acest gen.

Faptul că firmele româneşti au fost luate pe nepregătite o arată cifrele privind numărul mic al companiilor care au reuşit să se redreseze.

Astfel încât au fost judeţe în care nicio firmă care a intrat în insolvenţă în acest an nu şi-a reluat activitatea. E vorba de Bacău, Bihor, Buzău, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Hunedoara, Neamţ, Tulcea, Vâlcea şi Vrancea.

Iar atunci, de obicei, e mult prea târziu. Aşa se face că din cele 26.700 de firme care au intrat în insolvenţă în acest an doar 116 şi-au reluat activitatea. Situaţia e la fel de dramatică şi dacă luăm în considerare ce s-a întâmplat în ultimii şapte ani cu firmele din România.

Potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, din 2006 şi până în prezent aproape 130.000 de firme au intrat în insolvenţă. Şi-au reluat activitatea doar 1.200 dinte ele, adică o firmă dintr-o sută.

Topul firmelor intrate în insolvenţă

Bucureşti 3.496 firme

Bihor 1.596 firme

Galaţi 1.428 firme

Braşov 1.115 firme

Dolj 1.077 firme

Judeţele cu zero firme revenite din insolvenţă: Bacău, Bihor, Buzău, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Hunedoara, Neamţ, Tulcea, Vâlcea, Vrancea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 5 = 30