Unde e România în topul celor mai verzi țări din lume

verde

Cercetătorii de la Universitățile Yale și Columbia, alături de Forumul Economic Mondial, au lansat recent noua ediție a Indicelui Performanței de Mediu, publicat o dată la doi ani. Raportul clasifică performanța de mediu a 180 de țări și măsoară în ce măsură protejează ele ecosistemele și sănătatea oamenilor, cu scopul de a asigura un instrument pentru îmbunătățirea acestei performanțe. Noua ediție, scrie Tree Hugger, arată că au fost înregistrate progrese la nivel global în materie de climă și energie, impacturi asupra sănătății umane și acces la apă și igienă.

La nivel global, eforturile de asigurare a apei potabile și a infrastructurii de canalizare au redus semnificativ morțile cauzate de bolile transmise pe calea apei; începând cu anul 2000, numărul oamenilor care nu aveau acces la apă potabilă a scăzut cu aproape jumătate, de la peste 1 miliard, la 550 de milioane (un număr foarte ridicat în continuare). Totodată, raportul arată că multe state s-au apropiat foarte mult de obiectivele internaționale privind protecția habitatelor terestre și marine.

De cealaltă parte, comunitatea globală mai are încă mult de lucru în alte domenii. De exemplu, 23% dintre țările analizate nu au implementat deloc sisteme de tratare a deșeurilor, pescăriile lumii se află într-o situație disperată, mare parte din rezervele de pește aflându-se „în risc de colaps”, iar poluarea atmosferică a atins cote atât de alarmante, încât poate fi pusă pe seama a 10% din totalul morților (spre deosebire de procentul de 2% atribuit apei neigienice); în plus, la nivel global,peste 3,5 miliarde de oameni, jumătate din populația lumii, trăiesc în țări cu niveluri de poluare periculoase.

Trecând la clasamentul celor mai verzi țări (care poate fi accesat integral aici), acesta e dominat de Finlanda, care a înregistrat un punctaj de 90.68, având rezultate impresionante la capitolele impacturi asupra sănătății umane, apă și salubritate și biodiversitate și habitate. România s-a clasat pe locul 34, înregistrând cele mai bune punctaje, 100, respectiv 95.77, la capitolele agricultură, respectiv biodiversitate și habitate (aici puteți vedea punctajele obținute la fiecare categorie).

Mai jos, topul 10 al celor mai verzi țări din lume:

1. Finlanda (90.68)
2. Islanda (90.51)
3. Suedia (90.43)
4. Danemarca (89.21)
5. Slovenia (88.98)
6. Spania (88.91)
7. Portugalia (88.63)
8. Estonia (88.59)
9. Malta (88.48)
10. Franța (88.20)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =