Urmările unui faliment grecesc

328D9E000E855525

Urmările unui faliment grecesc

Cele mai mari bănci grecești sunt încă solvente. Cu toate acestea capitalul lor propriu constă în majoritate din returnări fiscale. Dacă statul dă faliment, acestea vor deveni lipsite de valoare, explică o dezvoltatoare bancară din UE. Urmările sunt fatale.

Un faliment al statului grec va aduce riscuri majore pentru sistemul bancar din această țară, potrivit estimărilor dezvoltatoarei de bănci din UE, Elke König. După estimările BCE băncile grecești sunt solvente la această oră. Dar acest lucru se poate schimba, dacă statul devine incapabil de plată, spune König, șefa autorităților europene pentru soluționarea instituțiilor financiare cu probleme (SRB).

Până la sfârștiul anului 2015 Grecia este responsabilă pentru sprijinirea proprilor bănci, SRB își asumă reponsabilitatea pentru cele mai mari patru bănci grecești. Fondul de decontare însă nu va mai putea atunci să recapitalizeze patru bănci majore, dacă țara nu va mai fi membră a zonei euro, spune fosta șefă a autorității germane de supraveghere financiară, BaFin. Nu este în sarcina SRB să rezolve probleme de structură a sectorului bancar european.

König adaugă că cele patru mari bănci grecești sunt la ora actuală suficient de capitalizate. Dar asupra gâturilor acestora atârnă săbii grele: propriul capital este constituit printre altele din rambursări de taxe sau alte reporturi fiscale, care odată ce statul grec va intra în faliment, ar fi cel mai probabil pierdute. Acesta nu au astfel nici un fel de valoare, iar ce se va întâmpla cu statul grec va avea o mare influență asupra băncilor grecești.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Bankenabwicklerin-in-grosser-Sorge-article15300386.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

99 − 97 =